‘Nieuwe coronamaatregelen raken ook de land- en tuinbouw fors’

Boeren en tuinders zijn door het kabinet aangewezen als cruciale beroepsgroep, en kunnen aan het werk blijven tijdens de aangekondigde lockdown die in ieder geval tot 19 januari van kracht is. Ook deze ondernemers worden echter hard geraakt door de nieuwe coronamaatregelen, stelt LTO Nederland.

Naast boeren en tuinders kunnen ook bijvoorbeeld toeleveranciers van voer en andere productiemiddelen, de verwerkende industrie en mestafvoer, dierenartsen en arbeidskrachten hun werk blijven uitvoeren. Consumentenverkoop door boeren en tuinders die hun voedselproducten aan huis verkopen is ook toegestaan.

Het sluiten van onder meer tuincentra en bloemenwinkels raakt de kwekers van bomen, planten, bloemen en andere sierteeltproducten. Mogelijk bieden afhaalmogelijkheden op bestelling en buitenwinkels voor kerstbomen en bloemenverkoop enige verlichting.

De opbrengstprijzen in land- en tuinbouwsectoren die voor afzet voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van de horeca, staan al sinds de eerste maatregelen van afgelopen voorjaar onder druk. De buitenlandse coronamaatregelen verzwaren de problemen. Veel afzet vindt plaats binnen een straal van 500 kilometer. LTO Nederland pleit voor eenduidige maatregelen, ‘groene corridors’ voor de voedselketen, en goede afstemming op Europees niveau.

Op de achtergrond van de coronacrisis speelt ook de naderende Brexit. Ondernemers worden vanaf 2021 geconfronteerd met logistieke en administratieve obstakels. Chaos aan de grens zou verregaande gevolgen hebben. En als er geen deal is worden er direct importtarieven en -quota van kracht, die op een export van 8 miljard circa 800 miljoen euro per jaar zullen kosten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties