Nieuwe Europese waterwet pakt droogte landbouw aan

Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe Europese wetgeving waarmee het mogelijk wordt om gezuiverd afvalwater te gebruiken voor irrigatie in de land- en tuinbouw.

Toenemende droogte is een uitdaging voor de gehele Europese land- en tuinbouw. Daarom is het belangrijk dat wordt gekeken naar nieuwe bronnen, buiten grondwater en oppervlaktewater. Rioolwater kan dusdanig gezuiverd worden dat dit water weer gebruikt kan worden voor irrigatie in de land- en tuinbouw.

Door Europese kwaliteitscriteria op te stellen, moet overal in Europa de voedselveiligheid en volksgezondheid gegarandeerd blijven. De nieuwe regels stellen nu voor dat het hergebruikte afvalwater strenger gevrijwaard moet worden van alle vervuiling en bedreigingen voor de voedselkwaliteit. Ook de aansprakelijkheid van het gezuiverde water is nu vastgelegd.

In Nederland stellen we zeer hoge eisen aan het water dat gebruikt wordt voor irrigatie. Door deze regelgeving gaan hogere kwaliteitseisen voor water ook gelden in andere landen binnen de EU. Dit is belangrijk voor onze volksgezondheid en onze concurrentiepositie”,  aldus VVD-Europarlementariër an Huitema.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Martien Melissant
Martien Melissant
3 jaren geleden

Grappig. De Rioolwaterzuiveringen lozen het gezuiverde water op het oppervlakte water, en dat wordt gebruikt om te beregenen. Fijn dat men in Brussel dit nu ook goed vindt.