Nieuwkomer Cultivaris: ’Inkomsten broodboom voor veredeling sierteeltgewassen’

In de stand van Cultivaris staat tijdens de FlowerTrials wel een zeer afwijkende plant. Het is een broodboom (Artocarpus altilis) waarmee ze een zeer speciaal veredelingsprogramma draaien en bijdragen aan het ’Global Breadfruit’ project. De opbrengsten daarvan worden ingezet voor de veredeling van perk-, mediterrane en vaste planten.

Cultivar is een veredelaar uit San Diego, Californië. In 2016 is het bedrijf ook met een nevenvestiging in het Duitse Heidesheim am Rhein gestart. Om meerdere redenen: om beter voet aan de grond te krijgen in Europa, de kans om kassen te huren met goede veredelingsfaciliteiten, maar met name vanwege ondersteunende financiering bij het veredelings- en opkweekprogramma rond de broodboom.

De vrucht van de tropische broodboom, broodvrucht genoemd, is ongeveer zo groot als een grapefruit en bevat veel zetmeel; de smaak doet aan aardappels en vers brood denken. De vruchten worden geplukt, in plakken gesneden en gedroogd waarna er meel van is te maken. En diverse ander producten. Een broodboom kan afhankelijk van de regio 50-200 van zulke vruchten per jaar krijgen en kan een gezin van 4 personen voor 50 jaar van voedsel voorzien. Alleen wordt van deze voedselbron niet optimaal gebruik gemaakt om dat het een zeer gevoelige plant is.

In dat gat is Cultivaris gesprongen in door de boom vanaf 2011 onder gecontroleerde condities op te kweken en deze alternatieve voedingsgewas efficiënt te distribueren. Inmiddels meer dan 100.000 bomen naar 45 landen voornamelijk Afrika, de Caraïben, Centraal en Zuid-Amerika.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties