NIFE: ’Eén op tien zakelijke energienota’s bevat fouten’

In zakelijke energienota’s zitten veel fouten, stelt NIFE Energieadvies. „Van de ongeveer 120.000 energiefacturen die wij jaarlijks controleren voor klanten, bevat zeker 10% fouten. Dat zijn dan niet alleen facturen van energieleveranciers, maar ook die van meetbedrijven en netbeheerders”, aldus Gerard van Antwerpen, directeur van het adviesbureau.

Gisteren beweerde Vereniging Eigen Huis (VEH) in het tv-programma AVRO-TROS Radar dat 5 tot 10% van de energierekeningen van consumenten fouten bevatten, waardoor mensen enkele tientjes tot honderden euro’s te veel betalen. Volgens de consumentenvereniging kunnen sommige van die fouten alleen door experts worden ontdekt omdat energienota’s heel complex zijn. VEH onderzocht ruim tweehonderd energienota’s.

Bij zakelijke energierekeningen zijn fouten volgens Van Antwerpen eveneens aan de orde van de dag. „Met alle financiële gevolgen van dien. Ook bij ons is de ervaring dat de bedrijven deze fouten zelf vaak niet zien. Zouden zij dit niet door experts laten controleren, dan betalen ze op jaarbasis honderden tot duizenden euro’s te veel aan energie.”

VEH pleit al jaren voor een duidelijkere energierekening. In 2014 trok de organisatie al aan de bel bij minister Kamp van Economische Zaken, maar die oproep heeft volgens VEH nauwelijks verbetering gebracht. Daarom klopt VEH nu aan bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De consumentenorganisatie hoopt dat de toezichthouder de zaak gaat onderzoeken en passende maatregelen zal nemen.