‘Nog even volhouden’

  Begin maart hoorden we de eerste zwanen overvliegen. Deze trekvogels maken een lange tocht van hun overwinteringsgebied aan de oostkust van de VS naar hun nestgebied boven de poolcirkel. Wanneer bij ons de sneeuw begint te smelten, komen ze hier aan. In groepen van 30 tot 50 zwanen, met tienduizenden tegelijk. Op de lege velden is smeltwater, wintertarwe of maisstoppel, waartussen ze voedsel vinden. De zon schuift langzaam over de evenaar. De zwanen blijven hier 2 tot 3 weken, want de temperatuur in het nestgebied is nog -31°C.

  Voor ons is de winter meestal een rustige tijd om af te leveren. De meeste kleinere tuincentra zijn gesloten, vanwege de kou. Er is buiten niets anders te doen dan sneeuwschuiven, ijshockey spelen of langlaufen. Gemiddeld maakt onze chauffeur 2 tot 3 keer per week een rit met de bestelbus naar klanten, een rit van 275 km per dag. Door corona verloopt de afzet dit jaar anders. De lokale vraag is wisselend. De vraag voor export naar de VS blijft sterk.

  Afgelopen week demonstreerden boeren en tuinders. Ze reden met hun tractor naar het gemeentehuis van Norfolk County in Simcoe. Onze regionale topdokter voerde afgelopen jaar voor tijdelijke buitenlandse werknemers strenge huisvestingsregels in. De boeren en tuinders willen dit jaar dezelfde regels die gelden voor alle andere boeren en tuinders in Ontario. De burgemeester staat aan hun kant. We zijn benieuwd of de minister van volksgezondheid zich hierin mengt.

  Nu de temperaturen stijgen, komen de kleine tuincentra uit hun winterslaap. Ook de supermarkten en bouwcentra bouwen hun tuinverkoop weer op. Ze gaan opnieuw bevoorraden en voeren de bestellingen van planten na Pasen in rap tempo op. Helaas is onze grootste klant twee weken dicht vanwege een coronabesmetting.

  Bij ons staat alles klaar voor deze afleverrace. Vanaf half april huren we een vrachtauto met laadklep. Nu worden de aanmerkelijk grotere bestellingen 5 dagen per week weggereden. In deze periode verkopen we 45% van onze jaaromzet. Dit jaar hebben we voor het eerst grote kuipplanten met hibiscus opgezet. Die worden verkocht bij de farm market van onze dochter. De extra grote maten deden het vorig jaar goed. Ze gaat proberen dat uit te breiden.

  De zon neemt elke dag in kracht toe. Wanneer het warm genoeg is, vliegen de zwanen de volgende 5.000 km. Nog even volhouden, we zijn er bijna. 

  Angelle van Kleef,

  Potplantenkweker Ontario, Canada

  Lees hier meer columns van Angelle.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties