Nog steeds onrust op gasmarkt

De afgelopen week was het nog steeds onrustig op de gasmarkt. De plotselinge stijging van de gasprijs van de week daarvoor, als gevolg van de verminderde aanvoer vanuit Noorwegen, leek nog niet helemaal van de baan. Hoewel de Noren binnen een dag de aanvoer alweer aan het opschroeven waren, zat de ’schrik’ nog wel even in de markt.

Volgens marktexperts had de verminderde aanvoer vanuit Noorwegen commerciële motieven, vandaar de hogere prijs. Dat zorgde vervolgens voor een inkoopimpuls, die vervolgens de prijs verder opdreef. Voor zowel de lange als de korte termijnprijs lijkt de flinke prijsstijging aan het einde van vorige week te zijn geëindigd. Wat dat betreft lijkt de angst op het moment wel uit de markt te zijn verdwenen, zodat de rust zou kunnen terugkeren.

Aardgasveld in de Noorse Zee bij Hammerfest. Foto: Shutterstock

Duurdere grondstoffen
De grondstofprijzen stegen de afgelopen week met een flinke sprong. Voor wat betreft de steenkool lijkt het erop dat de stijging ervan van vorige week niet te maken heeft met een toename in vraag. De vraag vanuit China werd wel iets hoger, maar niet zoveel hoger om direct een prijsstijging te veroorzaken. De prijsstijging van olie vorige week heeft effect gehad op de kolenprijs, maar de stijging van de CO2-prijs deed de steenkoolprijs helemaal klimmen. Doordat de stijgende CO2-emissieprijs de elektriciteitsprijs omhoog stuwt, is er namelijk ook voor steenkool ruimte naar boven.

CO2-emissieprijs stijgt fors
De CO2-emissieprijs kon op haar beurt zo flink stijgen doordat het volgende hoofdstuk in het brexit-scenario is aangebroken: uitstel. Dat uitstel werd vertaald in het niet op de markt komen van een surplus aan Britse emissierechten bij een no-deal brexit en vandaar een stijging van de prijs naar ruim €26 per ton. Naast de stijging van de grondstofprijzen moet uiteraard ook een deel van de stijging van de elektriciteitsprijs, voor de lange termijn, voor rekening komen van de gestegen gasprijs van vorige week. De korte termijnprijs is daarentegen nog wel laag te noemen door het toch nog relatief laag geprijsde gas voor de productie. Aan de kant van de duurzame productie kon de prijs enigszins stijgen door de koude oostenwind, er werd wel geproduceerd maar de vraag ging omhoog. De flinke zonneschijn kon deze stijging weer redelijk drukken.

OPEC verlaagt olieproductie
Uit cijfers kunnen we opmaken dat de OPEC-leden onder aanvoering van Saoedi-Arabië de olieproductie heeft verlaagd en dat de vooraf afgesproken hoeveelheden in grote lijnen zijn behaald. Wat verder ook blijkt is dat Rusland in zijn geheel niets beperkt heeft, waaruit we kunnen concluderen dat Saoedi-Arabië bijna de gehele beperking voor zijn rekening heeft gehouden. Ook heeft President Poetin van Rusland de markt het idee gegeven dat hij niet verder wil beperken en dat hij een goed gevoel heeft bij het huidige prijsniveau.

OPEC en zijn niet-OPEC-bondgenoten wachten af wat de Trump-regering besluit te doen aan de Iraanse oliesancties alvorens ze het oliebeleid voor de tweede helft van het jaar vaststellen. De OPEC, het door Saudi-Arabië geleide kartel van veertien olieproducerende landen, heeft een geplande vergadering van april geannuleerd en wacht op haar reguliere bijeenkomst aan het eind van juni om te reageren op de acties van Trump. De OPEC lijkt zich opnieuw te bezinnen op haar besluit om de productie te beperken, waarschijnlijk in reactie op het beleid van Trump.

Sommige investeerders zijn bang dat een economische neergang in de komende maanden de vraag naar olie flink zal schaden. Eerder deze week stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al de groeiverwachtingen neerwaarts bij tot de laagste niveaus in tien jaar.
In het olierapport van het IEA (International Energy Agency), bevestigde het agentschap dat de groei in de mondiale olievraag dit jaar en volgend jaar respectievelijk 1,3 miljoen en 1,4 miljoen vaten per dag zal zijn. Het IEA waarschuwde ook dat de snelle stijging van de olieprijzen in de komende maanden onvermijdelijk de portemonnee van consumenten zal raken, zoals ook het geval was in de afgelopen maanden.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties