Noodtoestand brengt rust op kwekerijen in Ethiopië

Na de stakingen vorige week op kwekerijen in de deelstaat Oromia is de rust weergekeerd in Ethiopië. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. Dit melden diverse kwekers in het Oost-Afrikaanse land.

Door stakingen lagen de kwekerijen in Oromia een aantal dagen plat. Bovendien was er geen vrachtverkeer mogelijk en konden bloemen daardoor niet naar het vliegveld gebracht worden. Op een aantal kwekerijen vonden vernielingen plaats.

 

Een uitgebrande vrachtwagen na de onlusten in 2016 op de kwekerij van Esmeralda.

Royal FloraHolland, dat veel Ethiopische leden heeft, bevestigt de situatie. Veruit de meeste kwekerijen liggen in Oromia gebied en hadden last. Vorige week maandag zijn er nog bloemen geëxporteerd vanuit Ethiopië, maar al mondjesmaat. Daarna kon het twee dagen niet meer. Ook is er een paar dagen niet gewerkt op de kwekerijen vanwege de stakingen.

Aan het einde van vorige week zag Royal FloraHolland dus weinig product uit Ethiopië. Ook afgelopen maandag kwamen maar kleine aantallen Ethiopische bloemen op de veiling. De rest van de week wordt er een inhaalslag verwacht en zullen er veel Ethiopische bloemen op de klok komen.

De rust in Ethiopië is weergekeerd doordat vrijdag de noodtoestand werd uitgeroepen. Een dag eerder trad premier Hailemariam Desalegn af. De afgelopen maanden nam de onrust in het land toe. Sinds vandaag zijn de mensen op de kwekerijen weer aan het werk gegaan.

In oktober 2016 werd ook al de noodtoestand uitgeroepen. Toen duurde die bijna een jaar. De oorzaak van de onrust is net zoals een kleine anderhalf jaar geleden politiek en etnisch van aard. Een kleine stam in het land de Tigray, heeft de belangrijkste machtsfuncties in handen.  Grotere stammen als Oromo en Amhara zouden dit anders willen zien.

Later meer.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties