Noorwegen ontketent grillig verloop spotmarkt gas

Voor het korte termijn gas hebben we een behoorlijke stijging en vervolgens een nog grotere daling gezien, de lange termijn is redelijk op gelijk niveau gebleven. Reden voor de stijging van spotmarkt kunnen we vinden in de lagere aanvoer van gas uit Noorwegen als gevolg van ongepland onderhoud.

De daling werd veroorzaakt door geplande extra aanvoer van LNG gas en de voorspelde hogere temperaturen in Europa. Afgelopen weken is er veel actie ondernomen om de gasbergingen in Europa te vullen. De bergingen zijn nu voor bijna 90% gevuld, dit circa 4% procent lager dan het voorgaande jaar.

Elektriciteit

De korte termijncontracten vertoonden afgelopen week een wisselend beeld onder invloed van sterk wisselende weersomstandigheden. De lange termijncontracten zijn licht gestegen onder andere door de nog steeds heersende onzekerheid over de Franse kerncentrales. Deze week werd bekend dat er voor ruim twintig centrales een veiligheidsrisico bestaat in het geval van een aardbeving, dit deed de koers geen goed. EDF (Électricité de France) heeft aangegeven nog verschillende reparaties te gaan uitvoeren aan kerncentrales, hierdoor is er nog onduidelijkheid over de leveringszekerheid voor komende winter.

Onderzoekscentrum NRG in Petten blies deze zomer het onderzoek naar de kernbrandstof thorium nieuw leven in. Wat thorium als kernbrandstof aantrekkelijk maakt, is dat het relatief veilige kernenergie betreft. Een gesmoltenzoutreactor is intrinsiek veilig, er kan geen meltdown ontstaan. De radioactieve afvalstoffen van een gesmoltenzoutreactor vervallen relatief snel tot ongevaarlijke elementen.

Ook voor China is het interessant en wil ook snel werk maken van gesmoltenzoutreactoren. Thorium is voor China zeer interessant als kernbrandstof, ook al omdat het land massa’s thorium produceert als bijproduct van het mijnen van zeldzame aardmetalen.

De interesse hiervoor vanuit de Verenigde Staten is voornamelijk om het in deze centrales te gebruiken voor de verbranding van bestaand kernafval, een project hiervoor wordt onder andere gefinancierd door Bill Gates (oprichter Microsoft).

Olie
Deze week maakte de Organisatie van olie-exporterende landen OPEC bekend dat de productie van ruwe olie in september met 90.000 vaten per dag is gestegen. Dat bemoeilijkt de inspanningen van het oliekartel en andere grote producenten om de productie te beperken en het wereldwijde overschot aan olie terug te dringen.

De productie van niet OPEC-landen steeg met 31.000 vaten per dag, deels door stijgende productie in de Verenigde Staten. Dinsdag steeg de olieprijs, nadat Saoedi-Arabië aankondigde zijn olie-export met 7 procent te verlagen, om de mondiale voorraden versneld te verlagen.

Aan de afname van de olievoorraden die wereldwijd in opslagtanks zitten, komt mogelijk volgend jaar alweer een einde. Dat kan een rem zetten op verdere prijsstijgingen, schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn jongste maandrapport over de mondiale oliemarkt.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Een boorplatform voor olie en gas aan de Noorse Kust. I Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties