NVWA beboet drie tuinders Bommelerwaard vanwege emissie dichloorvos

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft eerder dit jaar aan drie tuinbouwbedrijven in de Bommelerwaard boetes opgelegd omdat in hun gewassen resten van het verboden gewasbeschermingsmiddel dichloorvos werden aangetroffen. Dat heeft Waterschap Rivierenland afgelopen weekend bekend gemaakt.

Eind februari meldde drinkwaterbedrijf Dunea dichloorvos te hebben aangetroffen in het aanvoerkanaal van gemaal Dam van Brakel. Handhavers van Waterschap Rivierenland trokken de data direct na, wat aanwijzingen opleverde voor de locatie waar verder gezocht kon worden. Op basis daarvan zijn gerichte watermonsters genomen in het gebied van de polder bij Poederoijen.

Dat heeft uiteindelijk geleid tot een aantal bedrijfsbezoeken door handhavers van het waterschap en medewerkers van de NVWA. Bij één bedrijf werd dichloorvos in het drainagewater aangetroffen. Bij drie andere bedrijven zat het middel in de gewassen. Bij deze drie bedrijven is een boeterapport opgemaakt door de NVWA. Het waterschap heeft bij twee bedrijven een lozingsverbod opgelegd.

Controlemonsters
Waterschap Rivierenland heeft eind maart controlemonsters genomen in de polder bij Poederoijen. Er is toen geen dichloorvos meer aangetroffen in het oppervlaktewater, zo meldt het waterschap. Drinkwaterbedrijf Dunea heeft een innamepunt voor drinkwater in de Afgedamde Maas en het aanvoerkanaal van gemaal Dam van Brakel.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties