NVWA neemt 2.000 kilo illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag

Inspecteurs en rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben ruim 2.000 kilo illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Ze troffen de middelen aan bij de doorzoeking van 4 locaties voor chrysanten- en fruitteelt in Gelderland. De eigenaar van deze locaties is aangehouden op verdenking van het voorhanden hebben en gebruiken van niet toegelaten – en daardoor illegale – gewasbeschermingsmiddelen.

Bij een reguliere inspectie trof de NVWA de verboden stof chloorpyrifos aan op bladeren van chrysanten van deze teler. Ook werd een klein aantal verpakkingen met illegale gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Daarop startte de NVWA een strafrechtelijk onderzoek. Bij de doorzoekingen op 16 april vonden inspecteurs en rechercheurs naast middelen met chloorpyrifos nog enkele honderden verpakkingen met in totaal 43 andere illegale gewasbeschermingsmiddelen. Al deze middelen zijn in beslag genomen.

Het onderzoek loopt nog. Er wordt onder andere geïnventariseerd aan welke risico’s werknemers van het bedrijf zijn blootgesteld. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties