NVWA neemt 44.000 kilo illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag

In samenwerking met politie en douane heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in februari en maart 44.000 kilo vermoedelijk illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Tegen overtreders wordt proces-verbaal opgemaakt.

De inbeslagname  gebeurde in het kader van Operation Silver Axe 2, een door Europol gecoördineerde internationale actie gericht op de import, productie en verkoop van illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen in de EU. Autoriteiten in zestien deelnemende landen namen in totaal 122.000 kilo illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen in beslag.

In Nederland heeft de NVWA, in samenwerking met de politie, verschillende verkeerscontroles gehouden. Verder selecteerden NVWA-inspecteurs in de Nederlandse douanesystemen zendingen die mogelijk gewasbeschermingsmiddelen bevatten en van buiten EU onderweg waren naar Nederland. Daarbij werd ook gekeken naar zendingen die bestemd waren voor doorvoer naar een andere lidstaat.

Middelen mengen
Binnen de EU mogen alleen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze middelen zijn uitgebreid getoetst op mogelijke schadelijke effecten voor het milieu, de volksgezondheid en de arbeidsomstandigheden van de gebruiker. Niet-toegelaten middelen zijn niet getest. Hun samenstelling is onbekend. Ze bevatten soms verboden stoffen en niet zelden mengen de fabrikanten allerlei middelen. Daardoor kan er gevaar ontstaan voor mens, dier en milieu.

Concurrentievervalsend
Daarnaast is illegale handel in bestrijdingsmiddelen concurrentievervalsend. Bedrijven die de regels ontduiken, hoeven minder kosten te maken dan een handelaar die zich wel aan de regels houdt. De economie is gebaat bij eerlijke handel. Mede daarom pakt de overheid de illegale handel aan. De NVWA blijft dan ook streng toezien op de import van gewasbeschermingsmiddelen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties