Ocap: ’Afblazen ROAD opent deuren naar groene CO2’

Dat het Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject (ROAD) voortijdig is stopgezet, is volgens CO2-leverancier Ocap geen ramp voor de glastuinbouw. „Het afblazen van ROAD opent juist deuren naar het gebruik van groene CO2. Dat is een enorm winstpunt, zeker als je bedenkt dat de glastuinbouw daarmee uiteindelijk de emissie van in totaal 6 megaton aan CO2 kan vermijden”, zegt woordvoerder Robert Jan Pabon deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij.

ROAD had moeten aantonen dat het mogelijk is jaarlijks 1,1 megaton CO2 af te vangen bij de nieuwe MPP3-kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte en in een leeg gasveld voor de kust van Rotterdam onderzees op te slaan. Energiebedrijven Uniper en ENGIE lieten vorige maand echter weten zich terug te trekken uit ROAD.

Minst wenselijke CO2
Voor Ocap komt dat niet als verrasing. „Het hing al een tijdje boven de markt”, aldus Pabon, doelend op de forse vertraging waarmee het project – dat al in 2015 operationeel had moeten zijn – kampte en de politieke discussie over sluiting van kolencentrales. „In elk geval is er nu duidelijkheid. Daarnaast was kolen-CO2 altijd al de minst wenselijke CO2 voor de tuinbouw, na gas-CO2 en eigen rookgas-CO2.”

Ook LTO Glaskracht Nederland vindt dat grootschalige CO2-afvang en -opslag zonder kolencentrales kan gebeuren. CO2 kan volgens de belangenbehartiger op termijn ook door duurzame bronnen geleverd worden, zoals afvalenergiebedrijven. Met de afvalenergiebedrijven AEB (Amsterdam), AVR (Rotterdam) en HVC (Alkmaar) wordt daar inmiddels over gesproken. „AEB heeft zelfs al een businesscase voor CO2-afvang ontwikkeld en de andere zijn er mee bezig”, aldus energiedeskundige Rob van der Valk.

Deels groene CO2
Uit de businesscase van AEB blijkt volgens Van der Valk dat het technisch mogelijk is jaarlijks zo’n 0,5 megaton CO2 af te vangen bij het afvalenergiebedrijf, genoeg voor zo’n 1.000 ha glastuinbouw. Bijzonder is dat die CO2 al deels groen is omdat deze voor 50% uit biomassa wordt gewonnen. „Die techniek kan binnen enkele jaren gebruiksklaar zijn, maar dan moet de overheid wel financieel bijspringen.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties