Ocap legt 26 km nieuwe CO2-leiding aan in Westland

CO2-leverancier Ocap legt momenteel in totaal 26 km nieuwe CO2-leiding aan in Westland. Zo’n vijftig glastuinbouwbedrijven krijgen daardoor nog deze zomer een aansluiting op het distributienetwerk.

De uitbreiding van het Ocap-net werd mogelijk doordat er bij beide CO2-bronnen (een raffinaderij van Shell in Pernis en bio-ethanolfabriek Alco in Europoort) structureel meer CO2 beschikbaar is gekomen. De werkzaamheden – die sinds eind februari plaatsvinden en tot in de zomer zullen duren – vinden zowel overdag als ’s nachts plaats. Nachtwerk gebeurt omdat soms straten moeten worden opgebroken, wat ’s nachts tot minder verkeershinder leidt.

Wat het aanleggen van de nieuwe leidingen complex maakt, is de gewenste (noodzakelijke) snelheid. „Nadat we in het begin van het jaar de vergunning hadden gekregen, wilden we toch al deze zomer leveren omdat dat voor tuinders immers erg belangrijk is”, aldus Ocap-woordvoerder Robert Jan Pabon.

Boringen
Daarnaast is de zeer dichte bebouwing in het gebied volgens hem een tweede complicerende factor. „Daardoor is het vaak een extra uitdaging om een geschikt tracé te vinden. Als je de leiding ingraaft, kun je relatief scherpe bochten maken. Maar omdat alles zo dicht bebouwd is en aan elke weg wel een paar tuinders zijn gevestigd, kun en wil je straten niet te lang afsluiten. Dus is het boren van leidingen logischer.” Boringen zijn echter duurder en beperken ook de loop van het tracé doordat er minder scherpe bochten kunnen worden gemaakt.

Vijf gebieden
De nieuwe CO2-leidingen worden in vijf gebieden aangelegd in het westelijk deel van Westland:
Gebied 1: Grote Woerdlaan, Casembrootlaan, Waellandweg, Van Ruyvenlaan, Boomaweg
Gebied 2: Meloenlaan, Parallelweg, Gantellaan, Papelaan, Pruimenlaan, Van Ruyvenlaan,
Gebied 3: planning volgt nog.
Gebied 4: Nieuweweg, Bosweg, Waellandweg, Van Ruyvenlaan,
Gebied 5: Waellandweg, Boomaweg

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties