Octrooi op nestkasten eikenprocessierups leidt tot strijd

  Storix Boombeheer kreeg begin dit jaar octrooi op nestkasten voor de eikenprocessierups. Uit deze kasten waarin nesten bewaard worden, kunnen parasieten zoals sluipwespen en sluipvliegen ontsnappen. Zo worden de parasieten niet verbrand worden met rupsenafval, maar kunnen ze helpen de eikenprocessierups te bestrijden. Entomologe Silvia Hellingman, die de methode ook gebruikt, vecht dit octrooi nu aan. Volgens haar is het niets nieuws en werken entomologen al decennia met dergelijke kastjes.

  Ton Stokwielder met de Storix Vlinderfilterkast. Foto Peter Bennink

  De zaak loopt hoog op en inmiddels is door beide zijden in het conflict juridische bijstand ingeroepen. De uitkomst van de zaak is van belang voor zowel aannemers als gemeenten die deze methode willen toepassen. Mag iedereen de methode toepassen? Of is dit voorbehouden aan Storix.

  De kastjes zoals Silvia Hellingman die gebruikt. Foto Silvia Hellingman.

  De zaak zal met belangstelling worden gevolgd. De beheersing van de eikenprocessierups door het creëren van een habitat voor natuurlijke vijanden zoals vogels, maar zeker ook sluipvliegen en -wespen wint steeds meer terrein. De inzet van kasten met geparasiteerde nesten is daarin een veelbelovend element.

  In het artikel in TenL 10 komen beide partijen aan het woord. Ze leggen hun standpunten uit en vertellen hoe ze te werk gaan. Heb je een digitaal abonnement? Klik dan hier om het artikel meteen te lezen.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties