Olieprijs blijft volledig in greep van berichtgeving OPEC-overleg

In een tijdsbestek van circa vier weken is de prijs van olie gedaald met meer dan 10% en de vraag is of het daarbij blijft. De verwachting is dat de prijs van olie volledig in de greep zal blijven van berichtgeving over de uitkomsten van het OPEC-overleg deze week.

De door Saudi-Arabië en Rusland gewenste productieverhoging door oliekartel OPEC en ondersteunende landen kan komende week stuiten op fors verzet. Iran, Irak en Venezuela zullen zich volgens een vertegenwoordiger van Iran beroepen op hun vetorecht. De OPEC en andere olieproducerende landen, waaronder Rusland, maakten afspraken om de wereldwijde olieproductie te beperken en daarmee iets te doen aan de overschotten die de prijzen onder druk zetten.

Hoofdkantoor van de Opec in Wenen. Foto: Shutterstock

De prijzen zijn inmiddels weer een stuk hoger dan op het dieptepunt en Rusland en Saudi-Arabië willen weer meer oppompen. Volgens Iran hebben de twee landen echter ingestemd met de productiebeperking tot het einde van het jaar en als ze daaraan willen tornen dan moet dat met een unaniem besluit. Als Saudi-Arabië en Rusland op eigen houtje handelen, is dat een schending van de overeenkomst, met gevolgen.

Elektriciteitsprijzen vertonen vlak beeld
De prijzen voor de lange termijn laten een vlak beeld zien, dalingen of stijgingen zijn er niet echt. Voor de korte termijn is de koers voor de derde week op rij licht gedaald. Een oorzaak hiervoor is onder andere de heringebruikname van de kerncentrale in Borssele.

Landelijk netbeheerder TenneT heeft vorige week donderdag opnieuw de bedrijfstoestand ’Alert’ moeten afroepen. Dat was in het verleden een zeldzaamheid, maar deze afroep volgt kort op de vorige Alert-toestand anderhalve maand geleden. Opnieuw hangt de afroep samen met de productie van hernieuwbare energie. Waar er op 30 april minder weersafhankelijke productie was dan verwacht, was er nu méér dan waar rekening mee werd gehouden.

Dat de lange termijnprijzen op relatief hoog niveau blijven, heeft onder meer te maken met de hoge prijs van steenkolen, als gevolg van de grote vraag vanuit China. In China heerst op dit moment een vroege hittegolf waardoor de vraag naar elektra voor koelinstallaties groot is. Ook het nieuws over een op handen zijnde staking van het kolenmijnbouwpersoneel in Afrika maakt de markt onrustig waardoor de stijgende trend voortschrijdt. Voor de korte termijn houdt de dalende trend naar verwachting aan en voor de lange termijn zal het huidige niveau wellicht gehandhaafd blijven.

Prijs daggas blijft redelijk hoog
Als gevolg van de hoge prijzen van steenkolen en de prijs van CO2-emissierechten is het interessant om elektra te produceren met gas. Vooral het daggas heeft hiermee te maken, de prijs blijft hierdoor redelijk hoog. De lange termijnprijs heeft nog geen richting gevonden, wel zijn er per dag grote verschillen maar globaal blijft de koers gelijk. Een reden is het onderhoud aan Noorse de gasinfrastructuur, dat voor een beperking in de aanlevering vanuit dit land zorgt. Een andere reden is de onderhoudsperiode voor de Interconnector, de pijplijn tussen België en Groot-Brittannië, waardoor het aanbod beperkt is.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil de gaswinning op de Noordzee de komende jaren aanjagen. Dat is volgens hem vanuit politiek-strategisch als klimaattechnisch standpunt beter dan gas importeren uit Noorwegen en Rusland.

Voor de korte en lange termijn wordt verwacht dat prijsontwikkelingen in afwachting zijn van onderhoud aan installaties, de hittegolf in China en de uitkomst van de OPEC-vergadering. Omdat al deze opwaartse prijseffecten in de koers zijn verdisconteerd, is het waarschijnlijk dat een prijsdaling mogelijk is.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties