Omzet FloraHolland tot nu toe gelijk aan vorig jaar

De omzet van Royal FloraHolland is in het eerste half jaar uitgekomen op € 2,6 miljard euro. Dit is nagenoeg gelijk aan vorig jaar. De gemiddelde prijs lag dit jaar in alle productgroepen hoger. De aanvoer viel 4% lager uit en die daling is volledig toe te schrijven aan de bloemen.

Van snijbloemen kwamen er 250 miljoen minder stelen op de markt, waarvan ongeveer de helft rozen. In de maanden mei en juni kwamen er fors minder aantallen uit Afrika en dit leidde direct tot hogere prijzen. In juni was de gemiddelde prijs van roos zo’n 30% hoger dan in juni vorig jaar. Sowieso was juni een goede maand qua prijsvorming: de prijzen plusten gemiddeld met 22% bij de top 15 aan snijbloemen.

De kamerplantenomzet steeg licht: namelijk met 1,1%. Zowel de prijs als de aanvoer namen iets toe. De hogere prijs ging niet op voor phalaenopsis. De gemiddelde prijs daalde met bijna 10% bij een 5% hogere aanvoer. Opvallend was de populariteit van arrangementen: de aanvoer hiervan nam in de eerste zes maanden met 65% toe.

Bij de tuinplanten verliep de start van het seizoen moeizaam, maar de achterstand is inmiddels weggewerkt. Het eerste half jaar werd afgesloten met een omzetstijging van 2,8%. De aanvoer nam met 0,7% toe en de gemiddelde prijs steeg met 2%.

Het aandeel van de klok in de totale omzet nam dit jaar weer licht af: van 43% naar 42%. Het aandeel direct verkoop bedraagt daarmee 58%.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties