Tuin en Landschap nieuws Omzetstijging 3e kwartaal, verwachting 4e kwartaal negatief

  Omzetstijging 3e kwartaal, verwachting 4e kwartaal negatief

  0

  De omzet van hoveniers en groenvoorzieners nam in het derde kwartaal van 2019 met 8,8% toe. Bij VHG-leden nam de omzet toe met 5,7% en stijgt daarmee voor het vierde jaar op rij. Dat blijkt uit de Kwartaalmonitor VHG van het CBS.

  Bij alle vakgroepen nam de omzet in het derde kwartaal toe ten opzichte van een jaar eerder. Interieurbeplanters behaalden met 18% de grootste stijging, gevolgd door boomspecialisten met 16,3%. Bij hoveniers nam de omzet toe met 6,8%, bij groenvoorzieners – inclusief dak- gevelbegroeners – met 4%.

  Flinke stijging

  De omzet in het derde kwartaal lag voor alle VHG-vakgroepen in 2019 hoger dan vijf jaar eerder. Gemiddeld werd er 34% meer omzet geboekt in het derde kwartaal vergeleken met 2014. Boomspecialisten zagen de afgelopen twee jaar een flinke stijging. Voor de overige vakgroepen nam de omzet vanaf 2015 geleidelijk toe in het derde kwartaal.

  Verwachting 4e kwartaal negatief

  Voor het vierde kwartaal van 2019 zijn de verwachting van hoveniersbedrijven per saldo negatief. Het gaat dan om verwachtingen ten aanzien van het economisch klimaat, de omzet en personeelssterkte. Dat betekent dat er meer ondernemers zijn die een daling verwachten dan een stijging. Wel verwacht per saldo 12% dat de verkoopprijzen zullen toenemen.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

  Reageer op dit artikel

  avatar