De Boomkwekerij Nieuws ‘Onaanvaardbaar dat Europa sierteelt laat dood bloeden’

‘Onaanvaardbaar dat Europa sierteelt laat dood bloeden’

0

Boerenbond in België vindt het onbegrijpelijk dat de Europees Commissaris voor landbouw geen maatregelen neemt om de sector te ondersteunen. „We houden hem aan zijn woord en verwachten alsnog krachtdadig optreden. Wachten is geen optie. De sierteeltsector staat voor een afgrond.”

Net als in andere Europese landen ondervinden alle land- en tuinbouwsectoren in België moeilijkheden vanwege de Corona-crisis. Sommige sectoren hebben een groot tekort aan arbeid. Andere ervaren logistieke vertragingen. De haperende economie laat zich in alle sectoren voelen in druk op de prijs. „Maar van alle sectoren staat de sierteeltsector vandaag al voor een afgrond, gezien het wegvallen van zowel de binnenlandse als buitenlandse markt”, stelt Boerenbond.

Boerenbond en AVBS riepen eerder deze week in aanloop van de Europese Raad landbouw Europees landbouwcommissaris Wojciechowski op om de werking van de interne markt en de vrije doorgang van grondstoffen, landbouwproducten en seizoenarbeiders te verzekeren, naast het opvolgen van de marktevoluties in alle sectoren om zo nodig maatregelen te nemen. Voor de sierteeltsector in het bijzonder drongen ze aan om onmiddellijk actie te ondernemen.

Vandaag vond de Europese Raad Landbouw plaats, maar bleef een maatregelenpakket uit. De Europese Commissie houdt het voorlopig bij opvolging van de marktsituatie. „We hebben nochtans heel duidelijk gemaakt wat het directe verlies is voor de sierteeltsector en hoe de toekomst eruit ziet voor de getroffen bedrijven. En die is niet rooskleuring. Voor deze sector is een schaderegeling een kwestie van overleven. Europa kan hier vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) mee verantwoordelijkheid in nemen. De Europese nalatigheid laat de sierteeltsector dood bloeden. We roepen de Europese en Vlaamse overheid daarom op om snel werk te maken van maatregelen die de sierteeltsector kunnen redden.”, aldus Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker.

Lees hier een eerder bericht over de Belgische schreeuw om hulp.

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar