Vakblad voor de Bloemisterij Energie ’Onbegrijpelijk waarom SDE+ op DaglichtKas is geschrapt’

’Onbegrijpelijk waarom SDE+ op DaglichtKas is geschrapt’

0

Vorige week ontving Ter Laak Orchids in Wateringen de EZK Energy Award voor de Daglichtkas. Dat is opvallend, omdat datzelfde ministerie (Economische Zaken en Klimaat) vorig jaar de SDE-subsidie voor deze energiezuinige kas wegstreepte. Technokas-directeur Hans van Tilborgh is blij met de prijs, maar begrijpt niet waarom de subsidie is vervallen. „We hebben hier tien jaar ontwikkeling in gestoken. Dat wordt nu gewoon weggegooid.”

Ben je blij met de prijs voor de DaglichtKas?
„De prijs is toegekend aan Ter Laak Orchids, maar hij straalt ook op ons af als kassenbouwer en ontwikkelaar. Het is jammer dat we in het persbericht van EZK niet zijn genoemd, maar ik ben blij dat het ministerie de kas waardeert. Des te minder begrijp ik waarom de SDE-subsidie vorig jaar is geschrapt, door hetzelfde ministerie.”

Waarom zou de subsidie geschrapt kunnen zijn?
„Ik weet het niet. Ik heb nog geen goede reden gehoord. Volgens RVO moesten we de kas aanmelden in de categorie zonthermie. Meerdere projecten zijn zo gehonoreerd. Maar in de SDE-regeling voor 2018 is ineens een zinnetje toegevoegd: ’niet zijnde kassenbeglazing’. We zijn volkomen verrast door deze beslissing. Normaal gesproken worden dergelijke beslissingen overlegd met de sector, bijvoorbeeld met Glastuinbouw Nederland of Kas als Energiebron. Dit besluit is genomen buiten de sector om.”

Maar er zal toch een reden voor zijn?
„Op verzoek van het ministerie EZK heeft het Planbureau voor de Leefomgeving, ons gevraagd om berekeningen aan te leveren van de kosten en opbrengsten van de DaglichtKas. Dat hebben we gedaan. Maar PBL had weinig tijd om de kas te beoordelen, en heeft daarom de minister geadviseerd om de subsidie te schrappen. Er zouden te veel vraagtekens zijn.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Joef Sleegers
Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

Reageer op dit artikel

avatar