Ondanks haperingen optimisme over Duitse markt

Sinds februari vorig jaar hapert de Duitse markt voor bloemen en planten vanuit Nederland. Niettemin zijn groothandelaren redelijk optimistisch over de grootste afzetmarkt. Intensievere communicatie en inspelen op vooral de eisen op gebied van duurzaamheid bepalen de afzetkansen.

Als het zo doorgaat wordt het een heel mooi jaar”, meldt directeur Peter Janmaat van Bouquetnet/Celieplant over de Duitse markt voor bloemen en planten vanuit Nederland. John Buskermolen van Waterdrinker is ook positief. „We draaien beter bij zowel bloemen als planten.”

Krimp
Vorig jaar kromp de export naar Duitsland met 3% (zie grafiek) en dat kwam volgens de statistieken vooral door de bloemen. In dat segment werd 5,5% ingeleverd waardoor de omzetgrens nipt boven €1 miljard bleef. In de pot- en tuinplantenmarkt steeg de exportwaarde met 1,5% tot €626 miljoen. Hiermee vertoonde Duitsland hetzelfde beeld als de totale Nederlandse bloemen- en plantenexport: een lichte daling bij de bloemen en een kleine plus bij de planten. De eerste haperingen op de Duitse markt tekenden zich in de tweede helft van 2017 al af. Vervolgens leek 2018 in januari met een vliegende start van plus 10% te beginnen, maar dat was met oktober (+5%) de enige maand waarin meer bloemen en planten naar de voor Nederland grootste markt werden geëxporteerd.

Het aanvankelijk koude en vervolgens zeer warme voorjaar, de lange hete zomer en ongunstig vallende feestdagen zijn volgens handelaren de hoofdoorzaken van de tegenvallende Duitse markt in 2018. Tot en met februari dit jaar is de Duitse markt volgens de exportstatistieken weer gekrompen en stokte op 2,2% lager dan vorig jaar. De totale markt klom dit jaar met gemiddeld 4% (zie tabel). Net als in 2018 deden de bloemen het minder goed dan de planten. Het marktaandeel van Duitsland tot en met februari is van 28,8% in 2017 via 28,1% in 2018 geslonken tot 26,5% dit jaar.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties