Onderbroeken als voer voor bodemleven

De eerste Soil Your Undies Challenge is woensdag 17 april gestart. Het tijdelijk begraven van katoenen onderbroeken (undies) is een initiatief van Nederlandse bloembollenkwekers om aandacht te vragen voor een gezond bodemleven. In Noord-Amerika loopt de ‘competitie’ al enkele jaren.

De onderbroeken worden na twee maanden weer opgegraven. Als de onderbroek dan vol gaten zit en ondraagbaar is, is er sprake van een actief en gezond bodemleven. Is de onderbroek na die tijd nog ‘draagbaar’, dan is de bodem niet in optimale conditie en dient er organische grondverbetering plaats te vinden.

Honderden onderbroeken

De komende dagen worden honderden onderbroeken door bloembollenkwekers in heel Nederland ingegraven. Ze willen zo het belang van een rijk bodemleven onderstrepen. Wormen, bacteriën, schimmels en andere organismen zijn nodig om te zorgen voor een natuurlijke balans in de bodem. Daarnaast dragen ze bij aan een juiste bodemstructuur en opslag van CO2 in de bodem. Gezonde grond beschermt bloembollen en andere gewassen tegen ziekten en plagen zodat er beduidend minder chemische gewasbescherming nodig is.

Beste bollengrond van NL

Een vakjury met vertegenwoordigers van onder meer Wageningen Universiteit, KAVB en Clusius College beoordeelt in juni het opgegraven ondergoed en bepaalt welk bollenperceel de beste bodem van Nederland heeft. Iedereen kan inhaken op deze test van het bodemleven, mits je alleen 100% katoenen onderbroeken gebruik.

Ook rompertje ingegraven

De aftrap van de Challenge was in de tulpenvelden van Tom Groot, bekend van de tv-programma’s Boer zoekt Vrouw en Eigen Huis en Tuin.  Samen met studenten van het Clusius College uit Hoorn werden katoenen onderbroeken ingegraven aan de rand van een tulpenveld in Nieuwe Niedorp. Groot stopte tevens een wit katoenen rompertje in de grond, als knipoog naar zijn aanstaande vaderschap komende zomer.

Meer informatie over de Soil Your Undies Challenge is te vinden op de Facebookpagina @GrondGezond

Tulpenkweker en tv-persoonlijkheid Tom Groot begroef ook een rompertje, als knipoog naar zijn aanstaande vaderschap.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties