Ad van Oosten: “Doorgaan tot het lampje uitgaat”

2837

Ad van Oosten (77) is één van de oudste bloemenkwekers van Nederland. Dagelijks werkt hij met plezier op zijn kwekerij en bloemenzaak, die op dezelfde locatie zijn gehuisvest in Bergeijk. „Ik ga door met plezier tot het lampje uitgaat”, aldus Van Oosten.

Het zaadje voor de bloementeelt werd letterlijk geplant in de Haarlemmermeer, waar de Opa van Ad in 1914 startte met de bollenteelt.  „In die tijd had je nog herenboeren en gewone boeren. Mijn familie behoorde tot de laatste groep.”

Op de huidige kwekerij staan 30 soorten zomerbloemen, waaronder nog steeds de agapanthus maar ook bijvoorbeeld aconitum, centaurea en phloxen. „We telen veel verschillende en bijzondere soorten, om risico’s te spreiden. In deze regio zijn weinig bloemenkwekers en dat in combinatie met de winkel is een mooi concept.”

Emotieteler
„Buiten telen is het mooiste dat er is; een kas is hier geen optie geweest. Ik heb nooit hoeven klagen over de prijzen. Al die jaren heb ik geveild op veiling Tilburg. Toen zij stopten gingen we naar veiling Grubbenvorst om bloemen aan te leveren en in te kopen voor de winkel. Daarnaast veilen we ook al jaren op Royal FloraHolland. Maar Plantion staat bij ons op nummer een. Daar is de sfeer altijd goed; ik kom er nog twee keer per week voor de klok. Wij zijn echte emotietelers; dus we voelen en zien graag ons product.”  

Gezond
De toekomst, dat is een onderwerp waar de Brabantse kweker liever niet te lang over praat. Hij wil door blijven werken tot het lampje uitgaat. Liever blijft hij dagelijks met zijn grote passie bezig. „Zolang we gezond zijn houd ik het lang vol.”

75 jaar
Het hele verhaal over deze teler is deze week te lezen in de speciale editie van Vakblad voor de Bloemisterij dat 75 jaar bestaat. Lees hier alvast het digitale verhaal.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties