Dümmen Orange in een klap marktleider in calla

De bedrijven G. Geerlings & Zonen, Sande en Golden State Bulb Growers (GSBG), actief in verdeling en vermeerdering van calla, zijn overgenomen door Dümmen Orange. Door deze bundeling van krachten ontstaat een nieuwe wereldleider in de veredeling van calla.

Dümmen Orange laat met de overname van de drie bedrijven zien er alles aan te doen om ook toonaangevend te worden in de veredeling van bol- en knolgewassen. Die ontwikkeling is in 2016 ingezet met de overname van bollencoöperatie Hobaho, die participeert in veredelingsprogramma’s voor diverse bolgewassen. In calla heeft Hobaho een minderheidsbelang in de kwekersgroep United Calla.

Door de overname van G. Geerlings & Zonen, Sande en het Noord-Amerikaanse Golden State Bulb Growers (GSBG) krijgt Dümmen Orange beschikking over genetica en vermeerdering van het knolgewas calla. Ze is nu wereldmarktleider in dit gewas.

Het familiebedrijf Geerlings uit Noordwijkerhout heeft 60 ha voor de  teelt van calla en alle benodigde apparatuur voor de verwerking van de knollen. Met bloementeelt van calla zijn ze recent gestopt. De bedrijven GSBG en Sande (uit ’t Zand, Noord-Holland) zijn gespecialiseerd in veredeling, teelt en handel van calla.  Ze hebben reeds een breed sortiment calla ontwikkeld.

Golden State Bulb Growers stopt

De bedrijven Sande en Geerlings blijven actief. De activiteiten van GSBG in Californië stoppen september 2018. Om levering van bestaande orders aan de klanten te garanderen, is eerder sluiten niet gewenst. In Nederland is de knolproductie van haar zogeheten Callafornia calla (hybriden) inmiddels begonnen. Insteek van Dümmen Orange is om de vermeerdering van calla’s in Nederland te concentreren. „Hier zit de handel en de veredeling. Clustering van vermeerdering voor onze klanten hebben we graag ook dichtbij”, aldus woordvoerder Marco van der Sar. „Opschaling van die productie ligt in de lijn van de verwachting, maar hangt natuurlijk samen met de vraag van nieuwe en bestaande klanten.”

Schaalvergroting

Uit deze stap blijkt volgens Van der Sar hoeveel belang Dümmen Orange hecht aan schaalvergroting. Een breed portfolio is het strategische antwoord op de tendens van telers om samen te gaan, een ontwikkeling als gevolg van de toenemende invloed van de detailhandelsmarkt. Naast het inzetten van wereldwijde verkoopkanalen en moderne veredelingsfaciliteiten, wil Dümmen Orange inzetten op innovaties, bijvoorbeeld middels introductie van rassen met een hogere ziekteresistentie en verhoogde productiviteit.

Niet alleen calla

Dümmen Orange voegt niet alleen calla toen aan haar brede sortiment snijbloemen en potplanten. Met de overname van bedrijf GSBG komen ook de bol – en knolgewassen Zantedeschia aethiopica, Scilla peruviana, Begonia en Eucomis-hybriden in het portfolio. Het bloementeeltbedrijf van Sande in Equador is niet overgenomen door Dümmen Orange.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties