Proef met precisie tuinbouw bij gerberateler

In het kader van het eerder dit jaar gestarte vierjarige onderzoeksproject Precisie Tuinbouw is bij een gerberateler in De Lier een kleinschalige proef neergelegd met camera’s die de productie van de bloemen volgen. De camera’s staan op een statief, waarbij de onderzoekers handmatig filmbeelden maken van momenten vóór, tijdens en na de oogst.

Slechts een zeer klein deel van de productieruimte wordt op die manier gefilmd, het gaat om zo’n tien strekkende meter. Doel van de proef is om te ontdekken wat je met een camera precies in beeld kunt krijgen. Kun je verschillende groei- en bloeistadia waarnemen, kun je bloemknoppen in aanleg zien, hoeveel bloemen worden er per vierkante meter geoogst?

De tussentijdse resultaten van het handmatig filmen van de bloemproductie zijn nog niet openbaar, maar stemmen ons al wel tevreden, stelt projectleider Erik Pekkeriet van Wageningen UR in de vandaag verschenen nieuwe editie van het Vakblad voor de Bloemisterij.

Volgende stap: volautomatisch
De volgende stap is volgens hem het monteren van camera’s op bijvoorbeeld de oogstkar, bovenlangs gaande oogstsystemen of de spuitboom. „Zo kunnen de camera’s de oogstmedewerker volgen en volautomatisch metingen vóór en na het oogsten verrichten. Een drone zou dat in theorie ook kunnen doen, dat sluit ik voor de langere termijn zeker niet uit, maar het is logischer om camera’s te koppelen aan het bestaande oogstsysteem omdat dat bedrijfszekerder is”, aldus Erik Pekkeriet.

Behalve met het meten van de productie willen de onderzoekers in de gerberaproef ook aan de slag met een chlorofyl-fluoresentie camera voor het meten van de fotosynthesecapaciteit van planten en met onderzoek naar precisiebespuiting van het gewas.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties