Ondernemersorganisaties willen drempelwaarde stikstof

    VNO-NCW en MKB Nederland willen dat er zo snel mogelijk een drempelwaarde voor stikstof komt. De ondernemersorganisaties hebben twee gezaghebbende autoriteiten op het gebied van natuur- en milieurecht gevraagd om advies uit te brengen over de mogelijkheid van een drempelwaarde voor stikstof.

    Het advies, dat is opgesteld door hoogleraar Omgevingsrecht Chris Backes en advocaat Marieke Kaajan van ENVIR Advocaten, is besproken met juristen van drie departementen  en lijkt kansrijk. Kern van het advies is: ‘Een drempelwaarde – zodat geen vergunning nodig is voor projecten zonder significante gevolgen – kan en past binnen de systematiek van de Habitatrichtlijn en de jurisprudentie van het Hof van Justitie.’

    Of een dergelijke drempelwaarde daadwerkelijk kan worden vastgesteld, is afhankelijk van een gedegen ecologische onderbouwing. Daar wordt nu aan gewerkt. Dit advies is volgens de ondernemersorganisaties waardevol, omdat dit het kabinet kan helpen in het vlottrekken van de vergunningverlening op korte termijn en om zo een recessie te voorkomen.

    Projecten
    Uit onderzoek door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat inmiddels zo’n 3.500 projecten stil liggen als gevolg van het stikstofbesluit. Hiervan hebben 3.000 projecten betrekking op gemeenten en provincies. Bij waterschappen gaat het om zo’n 700 projecten.

    Gekeken naar het soort projecten treft het besluit een groot aantal gww-projecten. Bijna 1.400 projecten betreffen klimaat-, natuur- en recreatieprojecten. Daarnaast gaat het om 700 wegenprojecten en 200 projecten op gebied van waterveiligheid. Ook aanleg van ondergrondse infrastructuur ondervindt last. In de woningbouw gaat het om circa 10.000 projecten die stil liggen als gevolg van het stikstofbesluit.

    Gesprek op Catshuis
    Dinsdag vindt een gesprek plaats op het Catshuis tussen het kabinet en vertegenwoordigers van bouwondernemingen en bedrijven uit de gww-sectoren. Namens het kabinet zijn minister-president Rutte, minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen aanwezig.

    In het gesprek komen de gevolgen aan de orde die ondernemingen ondervinden van de stikstofcrisis en de PFAS-problematiek. Na afloop, rond 18.30 uur, is er een kort persmoment. Woensdag komt het kabinet met maatregelen om de stikstofcrisis vlot te trekken.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties