De Boomkwekerij Teelt Onderzoek ontrafelt dna roos

Onderzoek ontrafelt dna roos

0

Twee buitenlandse onderzoeksteams hebben afzonderlijk van elkaar het dna van de roos ontrafelt. Dat zal de veredeling van nieuwe rozen versnellen.

Dat is althans de verwachting van het Belgische onderzoeksinstituut ILVO, wat meewerkte aan een onderzoek bij het Franse instituut INRA.

Bij INRA hebben wetenschappers de genen ontdekt die zorgen voor de dichtheid aan doorns en belangrijke bloeikenmerken van rozen. Door deze ontdekking kunnen rozen zonder doorns worden veredeld, hoewel het volgens ILVO nog koffiedik kijken is wanneer die op de markt zullen zijn.

Eerder ontdekten andere wetenschappers de genen die zorgen voor geur en kleur bij rozen. Ook met deze opgedane kennis zijn nieuwe rozen puur op zo’n bepaalde eigenschap te veredelen.

Voor beide onderzoeken is Rosa chinensis ’Old Blush’ gebruikt, een oude Chinese roos die een belangrijke voorouder is van moderne rozen: die bloeit doorlopend het seizoen.

Foto: ILVO

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar