Onderzoek naar systeemsprong in knollenteelt Calla

Lukt het om de vermeerdering van calla te verbeteren? Die vraag staat voor dit gewas centraal in het vierjarige PPS-onderzoek ‘Fundamentele systeemsprong’. Dit jaar wordt het effect van diverse kleuren ledverlichting en EC op de knolgroei onderzocht.

Het onderzoek bij Zantedeschia richt zich op de vermeerdering en de teelt in de kas. Het is de bedoeling om meer onder beschermde omstandigheden te gaan telen. Dan stijgen de teeltkosten. Om de teelt rendabel te houden, zijn er bij calla twee mogelijkheden: de vermeerderinscapaciteit verhogen of de teelt versnellen. Daarom richt het onderzoek zich op mogelijkheden om efficiënter te parteren en het verhogen van aantal knoppen dat per knol uitgroeit.

Eénrichtingssysteem

Het hoofddoel is meer nakomelingen per knol, want uiteindelijk wil men toen naar een éénrichtingssysteem in knollenteelt: vanuit weefselkweek of geparteerde bollen naar een leverbare bol/knol. Calla is een van de vier bolgewassen in de publieke-private samenwerking (PPS) Fundamentele systeemsprong die voorjaar 2020 is gestart.
Bij calla, tulp, narcis en amaryllis wil men starten met schoon uitgangsmateriaal, dit versneld doortelen onder beschermde en optimale omstandigheden en tot slot buiten aftelen. Nadeel van het telkens hergebruiken van hun eigen plantmateriaal als uitgangsmateriaal is namelijk dat veel ziekten en plagen telkens meegaan naar de vervolgteelt. Die traditionele teeltwijze proberen onderzoekers van Wageningen UR samen met telers en partijen uit de bollensector doorbreken via een technologische oplossing in de vorm van een systeemsprong (éénrichting systeem).

Specifieke onderzoekswensen
.
Elk van de vier bolgewassen in de PPS heeft zijn specifieke onderzoekswensen. Bij calla verloopt de vermeerdering ongrijpbaar. Voor het versnellen van de teelt wordt er dit jaar vooral onderzoek gedaan naar het effect van diverse kleuren Ledverlichting en de invloed van EC op de knolgroei. De verwachting is dat hiermee de versnelde groei kan worden gerealiseerd. Dit wordt gedaan in de kas met weefselkweekmateriaal en partjes.

Voor de tulp wordt in het vierjarige onderzoek gekeken naar verklistering, wat te sturen is met ethyleen. Bij narcis en Hippeastrum staat de vraag centraal waarom er bij het parteren vaak maar één bolletje wordt gevormd en niet in elke oksel een.

Een korte toelichting over deze PPS vindt u hier

Er zal nauw worden samengewerkt met het lopende (vijfjarige) Vitale Lelie-project en, indien gehonoreerd door Provincie Zuid-Holland, het project Vitale Hyacint. In het onderzoek van die twee gewassen speelt het éénrichtingssyteem ook een belangrijke rol.

Knol Zantedeschia met groeipunten
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties