‘Ook als je gehandicapt bent, is er veel mogelijk’

  Van den Berg Roses probeert buiten het kweken en vermarkten van de beste rozen en tulpen van heel China ook maatschappelijk betrokken te zijn. Zo hebben we ons afgelopen november ingezet voor gehandicapte kinderen. Dit hebben we gedaan in samenwerking met ZY Foundation & Climb to Change a Life. De naam van dit event zegt genoeg. Klimmen om een leven te veranderen.

  Deze stichting is opgericht door Walter Lee en genoemd naar zijn zoon Zy. Die werd geboren met slechts een halve rechterarm, geen rechterbeen en een misvormd linkerbeen. Toen Zy 9 jaar oud was heeft Walter hem op zijn rug naar de top van de Kilimanjaro gedragen. Daarmee was Zy het eerste gehandicapte kind die dat deed. Daarna heeft Walter het als zijn roeping gezien om andere gehandicapte kinderen te stimuleren en te helpen om dingen te bereiken die ze normaal nooit zouden kunnen. Daarmee wil hij ze laten zien dat ook als je gehandicapt bent, er toch heel veel mogelijk is.

  Wij hebben ons in november als Van den Berg Roses ook ingezet om die dag voor een aantal gehandicapte kinderen een onvergetelijke ervaring te maken.

  Ten westen van Kunming heb je de zogeheten Western Hills. Dat was ons doel. Elk gehandicapt kind en zijn moeder werden begeleid door twee mensen van binnen ons bedrijf. Zo hebben we in teams van vier de Western Hills bedwongen. En ik kan u allen een ding vertellen. Het was ronduit FANTASTISCH. De lach op het gezicht van de kinderen, die normaal amper of helemaal niet zelf kunnen lopen, was onvergetelijk. Gesteund door ons en indien nodig op moeilijke stukken gedragen, bereikten we de top.  Daar was een rustpauze ingelast waarin de kinderen wat konden eten, drinken en een tekening maken over hun ervaring.

  Het idee achter deze activiteiten met gehandicapte kinderen is om bewustwording te creëren en de kinderen te ondersteunen zodat ze ook hun dromen kunnen realiseren en hun handicaps en sociale belemmeringen kunnen overwinnen. Kortom: ze een zo normaal mogelijke jeugd geven met dezelfde mogelijkheden als kinderen die niet gehandicapt zijn. Deze activiteit duurt maar een dag, maar het gaat erom dat ze daarna beseffen dat er toch veel mogelijk is. Ook al mis je een arm of een been.

  In hoeverre dit deze kinderen verder helpt, is altijd afwachten. Dit ligt ook voor een deel aan het karakter van zo’n kind. Wil het doorpakken na deze ervaring of niet?  Daar kunnen we verder niet zoveel aan doen, maar in ieder geval is de basis gelegd. En wat mijzelf betreft: het heeft mij diep geraakt en intense voldoening gegeven om deze dag van hun leven tot een fantastische ervaring te maken.

  Cok Harteveld,

  Directeur Van den Berg Roses China

  Lees hier meer columns van Cok.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties