Ook duurzaamheidslabel met sterren introduceren in sierteelt

Telers van bloemen en planten moeten niet alleen een kwalitatief uitmuntend product afleveren waar de markt om vraagt, maar ook goed beseffen in welke omgeving zij opereren. ,,In hoeverre zijn zij in staat om duurzaamheid te verwerken in het positioneren van hun product naar de consument?”, stelt Arne Bac, sectorspecialist Tuinbouw bij Rabobank hen de vraag.

Volgens hem dringt de huidige tijd om snel duidelijke stappen te zetten om te profileren op duurzaam ondernemen in de sierteelt. Want de milieuorganisaties en andere zogeheten NGO’s hebben de sierteelt op de korrel. ,,De sierteelt loopt voor op andere agrarische sectoren en kan een goed verhaal vertellen via een consumentenlabel zoals we dat ook kennen bij vlees”, aldus Bac. ,,De welbekende ‘Beter Leven’ sterren op de verpakking zijn bij de consument gemeengoed. Dit label resulteert er in dat producten die beter presteren, ook beter gewaardeerd worden bij de consument.” En dus vertaald naar de sierteelt onderscheidend vermogen laat zien in de aangeboden bloemen en planten. ,,Aan een dergelijk uniform duurzaamheidslabel voor de consument schort het nog op sierteeltproducten.”

Na het vlees en de groenten is de sierteelt het volgende doel van de ngo’s, zo heeft Bac van hen de verzekering gekregen. ,,Zij zien punten waar in de sector zeker nog winst valt te behalen in het verduurzamen van de teelt.” De sectorspecialist raadt de Nederlandse sierteelt dan ook aan om de handschoen snel op te pakken en te werken aan een betere profilering naar de consument toe. ,,Het is het moment om een slag te maken. Er zijn al veel resultaten behaald op het gebied van onder meer de teelt, het watergebruik en energie.”

Volgens Bac vraagt een goede vertaling van de duurzame prestaties naar de consument toe wel een stevige regie in de sector. Neemt de sierteelt zelf niet de benodigde maatregelen, dan is de kans groot dat de NGO’s het via retail gaat afdwingen. ,,Duurzaamheid ga je niet vanzelf voorlopen. Of je neemt zelf de regie in handen, of het wordt voor je besloten. Aan de sector om hierop verder actie te ondernemen.”

Rabobank ondersteunt het initiatief van Royal FloraHolland, LTO Glaskracht Nederland en de VGB in het Platform Duurzame Sierteelt. ,,Maar nu is het hoog tijd hierop meters te maken”, aldus Bac.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties