Ook Japanse duizendknoop lijdt onder droogte

    Deskundigen spreken tegen dat de Japanse duizendknoop doorwoekert ondanks de droogte. Op de meeste plaatsen staat de invasieve plant er net zo slecht bij als andere bermkruiden.

    Tv Rijnmond zond vorige week een item uit waarin gesteld werd dat in Rotterdam de Japanse duizendknoop het beter lijkt te doen dan andere planten. Dat is althans de ervaring van de beheerder, die in het item uitlegt waarom de Japanse duizendknoop een probleem is, helemaal nu hij daar ondanks de droogte voortwoekert.

    Afhankelijk van locatie
    Volgens onderzoeker Chris van Dijk van Wageningen University & Research is het volledig afhankelijk van de locatie hoe Japanse duizendknoop er nu door de droogte bij staat. Langs beekranden lijkt de plant het beter te doen dan het gras dat oppervlakkig wortelt. Maar in Midden-Nederland langs zandige bermranden heeft de invasieve exoot net zo te lijden onder het gebrek aan water als andere planten. Van Dijk schat in dat vanwege zijn groeikracht Japanse duizendknoop zich wellicht wel sneller herstelt, nu het weer wat meer regent.

    Niet beter dan ruigtekruiden
    Ook volgens Baudewijn Odé van Floron doet de Japanse duizendknoop het onder de droge omstandigheden niet beter in vergelijking met andere ruigtekruiden; planten die je veelal vindt in de bermen, de groeilocaties van Japanse duizendknoop. Evenmin is het zo dat de droogte de invasieve exoot de nek om heeft gedraaid. De plant heeft zich net als veel andere geofyten door de extreme omstandigheden in de wortelstokken teruggetrokken, maar zal op termijn gewoon weer uitlopen.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties