De Boomkwekerij Markt Ook klokkopers FloraHolland zien tarieven fors stijgen

Ook klokkopers FloraHolland zien tarieven fors stijgen

2

Handelaren die veel op de klokken van Naaldwijk, Aalsmeer en Rijnsburg inkopen zien hun veilingkosten per 1 januari stijgen. Betalen naar gebruik wordt het uitgangspunt van de veiling. Grootste pijn zit in de transactieheffing voor inkoop op de klok. Directe handel wordt veel goedkoper

De transactieheffing voor inkoop op de klok gaat van €90 cent naar €1,15.  Kopers krijgen wel meer korting op de transactieheffing. Dit wordt maximaal 17 cent (is nu 10 cent). Dit kan niet voorkomen dat inkoop op de klok duurder wordt, stelt Stuurgroep Lijnrijders Bedrijven (SLB).

Vrijdag vergaderde het bestuur van SLB en kwam tot de conclusie dat de nieuwe tariefvoorstellen van RFH als gevolg heeft dat een gemiddeld lijnrijdersbedrijf duizenden euro’s meer gaat betalen.

„Vooral de klokinkoop wordt duurder, wat een belangrijk onderdeel is van hun businessmodel, en dit heeft grote gevolgen”, zegt het bestuur van SLB in een verklaring. In het slechtste geval – voor lijnrijders die alles klokken – kan dit oplopen tot een stijging van 27% van de inkoopkosten.

SLB geeft aan dat ook de inkoop via het onlineplatform FloraMondo veel duurder wordt. Deze applicatie wordt veel als (voorraad)koppeling in webshops gebruikt.

Directe inkoop wordt veel goedkoper. In het tariefvoorstel voor klanten vervalt de transactieheffing in de directe handel (€0,51 voor bloemen en €0,90 voor planten).

Nieuw in 2018 is de minimumheffing voor het gebruik van de distributie. Maakt een klant minder dan 11 transacties (bloemen) per dag per kopernummer, dan geldt een minimumheffing van € 7,50. Maakt een klant minder dan zes transacties (planten) per dag per kopernummer, dan geldt tevens een minimumheffing van € 7,50. Deze minimumheffing is ongunstig voor kopers die weinig transacties maken.

SLB: „Als lijnrijders vertegenwoordigen we ongeveer €650 miljoen van de jaaromzet van Royal FloraHolland. De SLB maakt zich hard voor hun leden en de overige lijnrijders/ kleine exporteurs, om dit aan te kaarten bij RFH.”

 

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
corRon Hooyman Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Dhr. R. Hooyman
Lid
Dhr. R. Hooyman

Kostenmaker /kostendrager is prima’ maar zorg wel eerst dat de cijfers correct zijn en laat eerst eens het huidige verdeel en logistiek proces van voor en na het veilproces onderzoeken. Zijn deze processen nog van deze tijd? Worden de kosten die gemaakt worden uiteindelijk wel eerlijk verdeeld? Om een voorbeeld te geven. De directe handel is uiteindelijk ontstaan en gefinancierd door het veilsysteem. Nu is er een nieuw systeem geboren: Klokvoorverkoop. Ook dit initiatief draait op de kosten en van de klok. Daarnaast holt het klokvoorverkoop het veilsysteem uit. Ik kan namelijk alles per 1 eenheid kopen wat bij het… Lees verder »

cor
Gast
cor

Dit noem men klok afbraak in plaats de klok te versterken
als klok aanvoerder gaat je fors betalen en als koper gaat je ook meer betalen
Het lijk er op dat de veiling van de klok af wil
De grote leden gaan de dienst uit maken(bulkproducten)
Maar ze hebben ook de kleine kweker nodig
WAAR GAAN WE HEEN ??