Ook minister voor Natuur en Stikstof op landbouwdepartement

Naast een minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit zal er een minister voor Natuur en Stikstof worden aangesteld in het nieuwe kabinet Rutte. Het landbouwdepartement huisvest straks twee ministers. Carola Schouten keert niet terug op als landbouwminister.   

Dat heeft formateur Mark Rutte op 17 december meegedeeld. De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn op zoek naar kandidaten voor de twintig ministerposten en negen staatssecretariaten. Welke partij welke post krijgt, is nog niet bekend. Rutte verwacht de verdeling over de partijen en de kandidaten op 2 of 3 januari bekend te kunnen maken.  

Glastuinbouw Nederland had liever gezien dat het stikstofdossier was ondergebracht bij de nieuwe minister voor Klimaat en Energie. „Stikstof raakt namelijk niet alleen de landbouwsector, zo is inmiddels méér dan duidelijk”, aldus voorzitter Adri Bom-Lemstra.

Ook minister Klimaat en Energie

Ook andere grote onderwerpen krijgen een eigen bewindspersoon. Zo komt er een minister voor Klimaat en Energie, die net als de stikstofminister een miljardenfonds mag beheren. Op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat komt ook een staatssecretaris Mijnbouw, die onder andere de gaswinning in Groningen mag afhandelen. Bij Binnenlandse Zaken zal een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zich buigen over onder meer woningbouw.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties