Oostland twee nieuwe warmtecoöperaties rijker

Op 26 maart 2019 zijn de handtekeningen gezet onder de warmtecoöperaties Centraal Oostland en Noukoop Balijade. Hiermee stijgt het aantal warmtecoöperaties in het Oostland naar zes.

Al 54 bedrijven (230 ha) uit Bergschenhoek en Bleiswijk zijn aangesloten bij de warmtecoöperatie Centraal Oostland. Voor Noukoop Balijade gaat het om 25 bedrijven uit Nootdorp en Pijnacker (65 ha).

In Centraal Oostland ligt al een warmtenet waarmee warmte wordt geleverd vanuit een gascentrale. „Onze belangrijkste opgave is om de warmtevoorziening te verduurzamen en concurrerend te houden”, zegt Johan van Egmond, secretaris van de coöperatie.

De situatie voor Noukoop Balijade is anders; er is nog geen warmtenet en ook geen CO2-leiding. Met Eneco, Hydreco, HAL (Haagse Aardwarmte Leyweg) en gemeente Pijnacker-Nootdorp worden de mogelijkheden voor een gezamenlijk geothermieproject voor de glastuinbouw en de woonwijk Ypenburg, alsmede het doortrekken van de OCAP-leiding voor CO2 onderzocht. „Een duurzame warmte- en CO2-voorziening biedt onze bedrijven en het gebied een goed toekomstperspectief”, aldus Ton de Koning, secretaris van de coöperatie.

Samenwerking op warmte in Oostland

De nieuw opgerichte warmtecoöperaties in het Oostland hebben contact met en volgen de ontwikkelingen bij vier reeds gevormde warmtecoöperaties in gebied en daarbuiten op de voet. Dit om opgedane kennis op het gebied van warmte te delen en te bekijken of er voordelen zijn te behalen door het koppelen van warmteclusters.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties