Een op zes glastuinders wil investeren in zonnepanelen

16% van de glastuinders is bereid om te investeren in zonnepanelen. Dat blijkt uit de Glastuinbouwscanner 2017 van bureau Agridirect. Dit het hoogste percentage dat het bureau tot nu toe gemeten heeft. Daarmee zet de stijgende trend van het gebruik van zonne-energie zich onverminderd voort.

11,5% van de totale glastuinders geeft aan al gebruik te maken van zonnepanelen. Hun aantal is in 2017 gestegen met 2,3% ten opzichte van 2016. Het hoogste percentage zonnepanelen is te zien bij de glastuinbouwbedrijven met snijbloemen (12,3%) en opkweekmaterialen (12,2%). De kwekers van eenjarige tuin- en perkplanten hebben het minst gekozen voor zonnepanelen (8,6%).

Foto: Shutterstock

„We zijn blij met de stijging en deze zal zich ook verder doorzetten”, reageert Wim van den Boomen, bestuurder LTO Glaskracht Nederland. „Dit komt mede omdat er verschillende onderzoeken worden gedaan om te kijken of we de zonnepanelen kunnen integreren in een schermdoek en/of kasdek. Daarnaast staat onze visie en missie in het teken van ’Verantwoorde Glastuinbouw’. Dit houdt in dat nieuwe kassen vanaf 2020 klimaat neutraal zullen zijn. Bovendien zullen bestaande kassen op een economische rendabele manier produceren, met de helft van de fossiele brandstof ten opzichte van 2011.”

De Glastuinbouwscanner is de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse glastuinbouwbedrijven. In de maanden oktober en november 2017 werden circa 3200 glastuinders benaderd met vragen over onder andere hun toekomst- en investeringsplannen.

Het percentage investeringsplannen is het hoogst bij glastuinbouwbedrijven met opkweekmateriaal. Na een daling van het percentage in 2014 t/m 2016, stijgen de investeringsplannen in deze teelt van 13,4% in 2016 naar 20,5% in 2017. De glasgroentetelers hebben relatief gezien de minste investeringsplannen (15,0%).

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties