Opinie Sjaak de Bloois Zijn Ugandese werknemers lui?

  Zijn Ugandese werknemers lui?

  0

  Er zijn mensen die denken dat Afrikanen per definitie lui zijn. Ik denk dat dit kant en klare onzin is. Sterker nog… zou een je een groepje Nederlanders laten meedraaien in hun actieve leventje, dan kun je ze opvegen aan het einde van de week.

  Bij Xclusive Young Plants werken we allemaal minimaal 48 uur per week: 6 dagen van 8 uur… Het management draait bijna standaard nog heel wat uurtjes extra. We beginnen 7 uur, maar om 6 uur zit 50% van de mensen al vrijwillig op het kantoor. De rest van de medewerkers meldt zich netjes 20 tot 15 minuten voor 7 op het pleintje voor het kantoor. Een paar minuten voor 7 verzamelt iedereen zijn gereedschap, stipt 7 uur is iedereen aan het werk. Klinkt ongeloofwaardig, maar bij ons in Uganda gebeurt dit echt.

  Overuren maken vindt iedereen geweldig want die extra uren worden dubbel betaald en dat verdient bijna altijd beter dan bijbaantjes. Zijn er geen overuren, dan gaat 90% na het werk in de kas verder in hun privé moestuintje, tot het pikdonker is. Dan moet er nog hout worden gesprokkeld, vuur worden gemaakt, een wasje met de hand doen. En douchen gaat met een emmer en een beker waarmee het water over het hoofd wordt gegoten. De luxe van Europa is er vaak niet en dat betekent dat de normale dingetjes allemaal meer tijd en energie vergen.

  De gebedsmomentjes zijn voor velen heilig. Maar weekend of vakantie kent men niet. Want heb je vrije tijd dan maak je jezelf nuttig met iets wat geld opbrengt. Dus 20 uur bijwerken naast de minimaal 48 uur voor de werkgever, daar draaien ze hier hun hand niet voor om…

  Dus lui? Ik dacht het niet…

  Elke morgen wordt om 4 uur al gestart met het bakken van pannenkoeken voor al het personeel.

  Doen met z’n tweeën het werk voor tien als het om schoonmaken gaat…

  Driekwartier voor tijd zijn de managers bezig met de voorbereidingen.

   

  Sjaak de Bloois
  Sjaak de Bloois is mede-eigenaar van Xclusive Young Plants in Uganda, waar plantmateriaal wordt vermeerderd voor de boomkwekerij. Hij schrijft over zijn ervaringen met het ondernemerschap in Uganda.