Vakblad voor de Bloemisterij Opinie De grote voordelen van 24/7

De grote voordelen van 24/7

0

In China komt het begrip 24/7 pas echt goed uit de verf. Vierentwintiguurseconomie doet zijn naam hier alle eer aan. Bijna alles is hier zeven dagen per week open. Er wordt ook overal zeven dagen per week gewerkt en van de 24 uur in elke dag wordt zo min mogelijk tijd verdaan met slapen. Op het vaste middagdutje na uiteraard.

China is een land in ontwikkeling en die ontwikkeling loopt van bovenin de oostkust naar beneden. Hoe meer naar het zuiden, hoe minder ontwikkeld. Ontwikkeling gaat vaak samen met minder werken en arbeidstijdverkorting. Bij ons in het zuidwesten, waar het nog niet zo ontwikkeld is, zie je dat er lang en hard gewerkt wordt. Al zijn er bedrijfstakken/kantoren waar de zevendaagse werkweek geschrapt is.

Banken en andere publieke zaken zijn allemaal wel zeven dagen open, maar niet met dezelfde mensen uiteraard. Het zijn de kleine ondernemers, winkels, restaurants et cetera waar de hele familie zeven dagen per week aan de bak is. Ze slapen dan achter in de winkel/restaurant. Dat is lekker praktisch; de zaak gaat pas dicht als ze naar bed gaan.

Dit heeft in mijn ogen echt hele grote voordelen. Je kunt ’s avonds laat of zondags overal terecht voor dingen waar je niet aan toegekomen bent om te halen of te doen. In een van de kleine dorpjes zit een zaakje – de vent die dat runt heeft waarschijnlijk last van slapeloosheid – want daar kun je letterlijk om 4:00 uur ‘s nachts nog terecht om een blikje fris of wat sterkers te halen.

Soms kom je weleens bedrogen uit. Bij mij om de hoek zat een bakker, een goede zelfs, met een bord aan de gevel: ’Open 24 hours from 8.00 – 20.00’… Juist. Bestond ook niet lang trouwens, die bakkerij. Of dat aan de openingstijden lag, weet ik niet.

Je kunt je natuurlijk afvragen of het nodig is om alle dagen maar open te zijn. Je kunt ook op vrijdag of zaterdag alles voor een hele week kopen, maar toch is het verrekte makkelijk. Ook zie je dat hoe verder een land ontwikkelt, er bepaalde dingen weer terugkomen. Kijk maar naar Nederland, daar zijn ook steeds meer zaken weer zeven dagen per week open. Wat wel zeker is, is dat China de periode overslaat dat winkels en kantoren alleen open zijn van maandag 14:00 uur tot vrijdag 21:00 uur.

Cok Harteveld is general manager van Van den Berg RoseS, China