Oproep voor gewascoöperatie freesia

Freesiatelers worden opgeroepen om samen een gewascoöperatie op te richten onder de vlag van LTO Glaskracht. Doel is voortgang van onderzoek.

Op een vakbijeenkomst voor freesia in Roelofarendsveen riep teler Marinus Hofland van de landelijke gewascommissie zijn collega’s op om samen een gewascoöperatie op te richten. Door het wegvallen van het Productschap Tuinbouw is er geen structuur meer om onderzoek te verrichten, en dat is volgens Hofland ongewenst. Er is namelijk voor freesia nog het nodige te onderzoeken op het gebied van energie, plantgezondheid en water, bemesting en emissie.

Een gewascoöperatie Freesia kan de structuur zijn om voortgang van onderzoek mogelijk te maken. Veredelaars hebben reeds verklaard dat zij het initiatief met € 15.000 willen steunen. Telers die lid zijn van LTO Noord Glaskracht, ZLTO en LLTB betalen jaarlijks € 500 per ha. Niet-leden kunnen tot 1 januari 2016 deelnemen, mits zij € 300 extra per ha betalen. Strikte voorwaarde voor oprichting is dat 2/3 van het areaal freesia in Nederland meedoet, ofwel minimaal 60 ha. In dat geval is het jaarbudget voor onderzoek € 42.500.