Hortipoint Oude asbest schuur met zonnepanelen gerenoveerd

Oude asbest schuur met zonnepanelen gerenoveerd

0

In maart verruilde Aron van der Burg het asbest van zijn schuur voor zonnepanelen. Daarmee kan hij in zijn eigen stroomverbruik voorzien. Nu overweegt hij de overstap naar aardwarmte. „Het zou mooi zijn als we helemaal energieneutraal kunnen worden, en de gewasbescherming geheel biologisch kunnen doen. Want die kant gaat het wel op.”

De nieuwe bedrijfsruimte toont een stuk beter dan de oude schuur met een asbest dak, vindt Aron van der Burg, kuip- en terrasplantenkweker in Pijnacker. In maart, voor de start van het seizoen, heeft hij de verbouwing laten doen volgens de slogan: asbest eraf, zonnepanelen erop. De schuur was uit 1986 en het asbest moest er sowieso in 2024 vanaf zijn.

Een dag lang liepen mannen in de bekende maanpakken over het bedrijf. Op die dag mocht niemand de schuur in. Dat was geen probleem, aangezien de productie nog niet in volle gang was.

Omdat er isolatieplaten onder het asbest lagen, was het niet nodig om de hele schuur te ontruimen en machines af te dekken. In drie weken werd de ruimte voorzien van 900 m2 isolerende gevelplaten en een energiezuinig sandwich dak met zonnepanelen. Alleen de constructie en de binnenkant zijn blijven staan.

Het goede moment
Van der Burg had meerdere redenen om aan deze klus te beginnen. „Ik had nog zes jaar kunnen wachten, maar alles bij elkaar opgeteld was dit het moment om het te doen. De subsidies voor zonnepanelen en asbestverwijdering worden al aardig afgebouwd, maar zijn nog wel beschikbaar. Bovendien kon ik gebruik maken van een extra subsidie voor jonge ondernemers tot 41 jaar met een erkende agrarische opleiding of minimaal drie jaar ervaring. Op die lijst stonden ook zonnepanelen.”

Dit artikel verder lezen?

Inloggen als abonnee

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij

Reageer op dit artikel

avatar