Overheid polst draagvlak verplichte onderzoeksheffing €350

Via een internetconsultatie kan elke glastuinder zich uitspreken over de verplichte bijdrage van €350 per hectare voor gewasoverschrijdend strategisch onderzoek die de Brancheorganisaties Sierteelt en Groenten&Fruit beogen via een algemeen verbindend verklaring. Dit om te zorgen dat iedereen meebetaalt.

Aan gewasoverschrijdend strategisch onderzoek gaan glastuinders €350 per ha bijdragen als dit advies van ondernemersgroep Kennis in je Kas (KijK) wordt overgenomen. Dit is volgens haar een derde van wat in de tijd van het Productschap Tuinbouw verplicht werd opgelegd. Door de heffingsbijdragen wordt ook overheidsfinanciering verzekerd als cofinanciering.

De verplichte bijdrage geldt niet voor buitenbloementelers, een deel van de broeiers en glastuinders met bomen en fruit (uitgezonderd aardbei). Tevens geldt de heffing niet voor bedrijven kleiner dan 0,5 ha.

Het uitgebrachte advies geldt voor de voortzetting en financiering van de drie innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid. In totaal komt er voor deze programma’s door de hectareheffing jaarlijks €3 miljoen euro beschikbaar.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties