Overname Monsanto door Bayer kan leiden tot hogere kosten gewasbescherming

De Europese Commissie is vooralsnog niet blij met de beoogde miljardenovername van het Amerikaanse zaden- en chemieconcern Monsato door de Duitse branchegenoot Bayer. Brussel vreest dat de deal kan leiden tot het verstoren van de markt van onder meer gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaad. Dit kan leiden tot hogere prijzen en minder keuze voor boeren en tuinders.

Dit heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt na een verkennend onderzoek. Brussel heeft nu besloten tot een verder, diepgaand onderzoek naar de effecten van de overname, zo laat Margrethe Verstager, de eurocommissaris voor Mededinging, weten. ,,We moeten zeker weten dat er echte concurrentie is, zodat agrarische ondernemers toegang hebben tot innovatieve producten, betere kwaliteit en producten kunnen kopen tegen concurrerende prijzen’, zo geeft de Deense commissaris aan.

Tot het onderzoek is afgerond staat de overname dus in de wacht. Bayer heeft 66 miljard euro over om Monsanto te verwerven. De twee chemiereuzen hebben Brussel reeds beloftes gedaan om de aquisitie mogelijk te maken, maar die blijken onvoldoende te zijn. Verstager heeft tot uiterlijk 8 januari 2018 de tijd om tot een besluit te komen. Voor het onderzoek wordt nauw samengewerkt met de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten, Australië, Brazilië, Canada en Zuid-Afrika.

Annie Scheijer-Pierik, de Nederlandse europarlementariër van het CDA, laat in een verklaring weten blij te zijn met het besluit van de Europese Commissie.,,Bayer dreigt een te groot marktaandeel te krijgen voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen door de overname. Ze kunnen kleinere spelers van de markt drukken. Lange tijd leek het er op dat de Europese Commissie hierbij de rol van kritische waakhond verzaakte, maar met het besluit van Vestager lijkt die trend gekeerd. Goed dat zij zich zo op opstelt en haar rug rechthoudt. Gedane concessies van de bedrijven waren onvoldoende.”

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties