Peet Zwinkels werkt graag met hoofd en handen

Peet (60) werkt graag met zijn handen, maar ook met zijn hoofd, zoals hij zelf zegt. Hij volgde de middelbare tuinbouwschool, en vond dat leren maar niets. Pas toen hij bij zijn vader in de kas ging werken, kreeg hij meer gevoel bij de Latijnse plantennamen. En nu kan hij ze uit zijn hoofd opsommen.

De snij-cymbidiumteler uit De Lier heeft altijd veel tijd gestoken in het registreren van ontwikkelingen van zijn planten.Hij houdt dit nog steeds bij op zijn computer. “Dan moet je denken aan de temperatuur, de waterafgift, het licht, de EC-PH, en de hoeveelheid voedingselementen die de plant krijgt.” Wat doet hij met alle gegevens die hij verzamelt over de plant? “De kunst is goed te kijken hoe en waarop de plant reageert te verklaren wat er precies gebeurt.”

Zorgelijke ontwikkeling
Zwinkels is heel blij dat zijn cymbidium-seizoen van november tot begin april loopt, en dus bijna voorbij is. Dat geeft hem de andere maanden de kans de balans op te maken, en tijd in andere zaken te stoppenAls het gesprek op Corona komt, verkleint Zwinkels zijn ogen even. “Ik vind het best een zorgelijke ontwikkeling. We moeten nuchter blijven en realistisch. Ik ben extra blij dat ik mijn piek al gehad heb.”

 

 

Powerbloem
Twee jaar terug leverde Zwinkels samen met andere collega’s veel aantallen snij-cymbidium aan voor het Urbi et Orbi in Rome. Dat leverde hem destijds mooie promotie op. “Ik voelde mij vereerd. Ons product kon deze boost wel gebruiken. Het is moeilijk om cymbidium bij de bloemist te krijgen. Terwijl het echt een powerbloem is.”

Lees het hele verhaal in de bedrijfsscan in de digitale editie van Vakblad voor de Bloemisterij.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties