Phalaenopsis in korte tijd enorm belangrijk bij Terra Viva

Ruim tien jaar terug startte het Braziliaanse Terra Viva met phalaenopsis. Momenteel is de orchidee verantwoordelijk voor 20% van de omzet van de sierteelttak van het bedrijf van de familie Schoenmaker. Deze week staat er in het Vakblad voor de Bloemisterij een uitgebreide reportage over Terra Viva.

Binnen de ‘sierteelttak’ bij Terra Viva zijn de potplanten de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. 15 jaar geleden waren bloemen goed voor 70% van de omzet. Nu wordt 60% van de omzet behaald door potplanten. Bloemen zijn goed voor 25% en jonge planten voor 15%.

„Dat komt een beetje doordat mijn hart meer bij de potplanten ligt”, zegt directeur Micotti da Gloria. Hij begon ooit in de potplanten, later werd hij ook directeur van de jonge planten en de bloemenproductie. „Bovendien is de concurrentie in snijbloemen heviger. Overal in Brazilië worden lokaal bloemen geteeld.

„De potplantenteelt is ook beter te controleren. De productie van snijbloemen fluctueert veel meer.” Geld maken met jonge planten is het moeilijkst, stelt Micotti da Gloria. „Veredelaars verhogen de royalty’s waardoor er voor ons minder ruimte overblijft om geld te verdienen.

Binnen potplanten is phalaenopsis in tien jaar tijd enorm belangrijk geworden bij Terra Viva, legt Micotti da Gloria uit. Ze heeft onder meer saintpaulia en de stekproductie van chrysant deels verdrongen en is nu goed voor 20% van de omzet. Het idee was aanvankelijk om jonge planten te telen. Er werd zaad van een Japanse veredelaar gekocht. Het bleek echter lastig om de jonge planten te verkopen en daarom besloot Terra Viva zelf volwassen planten te maken.

Na drie jaar werd het zaad ingeruild voor weefselkweekmateriaal. De eerste plantjes kwamen uit Taiwan, nu zijn de Nederlandse bedrijven hoofdleverancier. Micotti da Gloria heeft geen idee waar het plafond voor phalaenopsis, dat momenteel erg populair is in Brazilië, ligt. „We discussiëren erover, en we willen onze afhankelijkheid reduceren. Daarom schalen we nu onze snijbloemenproductie op.”

Terra Viva is een van de grote sierteeltbedrijven in Brazilie. Ze is ook actief in de landbouw. Meer over Terra Viva in het Vakblad van deze week.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties