Teveel phalaenopsis op de vrije markt

Met een jaaromzet van €550 miljoen is phalaenopsis veruit de grootste omzetmaker in de groep potplanten bij Royal FloraHolland. Het zit tegen. Malaise. Doordraai. Die geluiden zingen rond in de markt. FPC-voorzitter Joost van Adrichem van kwekerij Phalaenova nuanceert.

De allereerste doordraai van een kar phalaenopsis zou een feit zijn. Navraag leert dat die doordraai een andere potorchidee betrof. De prijsvorming van phalaenopsis is nu matig, maar teler Joost van Adrichem verwacht dat de jaaromzet waarschijnlijk toch plust ten opzichte van 2016 .
Van Adrichem van Phalaenova is FPC-voorzitter potorchidee bij Royal FloraHolland. Hij erkent dat er al enkele weken sprake van is malaise. „Zeker als je afgaat op de klokprijzen. Prijzen van €1,20 per plant zijn incidenten. Vaak mankeert er dan iets aan de uniformiteit, sortering of rijpheid van een partij. Meerdere partijen zijn onder de kostprijs zijn verkocht. Die kostprijs verschilt per potmaat en per bedrijf. Hou het op €3,25 tot €4 voor een tweetakker in een 12 cm-pot.”

Afwachtende houding

Een matige prijsvorming in de herfst is niet uniek, weet Van Adrichem. De huidige situatie lijkt op die in 2015. Herfst 2016 waren de prijzen veel beter dan nu. Dat is een verklaring voor de huidige tegenvallende prijsvorming. „ Die goede verkoop eind 2016 is meegenomen in de onderhandelingen voor 2017. Er ontstond uiteindelijk te vaak een afwachtende houding bij telers en handelaren. Resultaat was dat er te veel planten op de vrije markt terecht zijn gekomen. Meer dan de markt nodig had.”

Wekelijks worden er in Nederland zo’n 2,3 miljoen stuks phalaenopsis verhandeld. Het gros, 2 miljoen stuks, gaat via dag- en termijnhandel van teler naar klant. De ervaring leert dat de prijsvorming op de klok marktconform is bij ongeveer 300.000 stuks aanvoer in de week. In het voorjaar is de vraag door feestdagen zo groot dat dit aantal kan verdubbelen. In de rest van het jaar is het evenwicht wankel. Iets meer aanvoer kan, maar het evenwicht raak verstoord vanaf zo’n 350.000 stuks. Er zijn afgelopen periode wel eens 380.000 stuks in een week via de klok verkocht.

In het Vakblad voor de Bloemisterij nummer 49 van vrijdag 8 december leest u het volledig interview met Joost van Adrichem.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties