Philip Bos: ‘Mijn vader was altijd mijn voorbeeld’

Philip Bos van Kwekerij Bosbloemen teelt samen met vader Koos en moeder Marieke op 4 ha celosia en chrysant. „Mijn hart ligt meer bij chrysant dan bij celosia”, zegt Philip. „Over de chrysantteelt is veel bekend. Bij celosia is het altijd een verrassing. Soms groeit-ie naar links en soms groeit-ie naar rechts en dan weten we niet hoe dat komt. Dat maakt celosia ook weer uitdagend.”

Goede Moederdag gehad?

„Qua productie hadden we mega-veel celosia. Dat hadden we ook zo gepland. In de aanloop naar Moederdag waren de prijzen matig, maar in de week ervoor stegen de prijzen tot grote hoogten. Maandag kwam de handel al celosia te kort en toen waren de prijzen niet meer te houden en dat hield tot en met vrijdag aan. Maar de periode dat de prijzen goed waren is te kort geweest.”

Altijd al tuinder willen worden?

„Ja, als ik terugkijk dan heb ik altijd mijn vader gevolgd. Hij was mijn voorbeeld. Het leek me een heel mooi beroep met veel uitdagingen. Ik had er altijd al een heel positief gevoel bij en daarom heb ik me nooit in andere beroepen verdiept. Mijn vader en ik zijn nu allebei 50% eigenaar van het bedrijf en ik houd me bezig met de teelt. Dat vind ik gewoon gaaf om te doen. Het is mooi om er het maximale uit te halen en er steeds beter in te worden. ”

Lukt dat?

„Van zes jaar geleden tot nu zien we een enorm stijgende lijn. We hebben echt wat opgebouwd. Zes jaar geleden belden we klanten die ons vertelden dat ze niet van ons kochten. Nu zijn dat onze grootste klanten. Dat terwijl de eisen die ze aan celosia stellen alleen maar groter zijn geworden. Onze kracht is ook dat ze hier ook chrysant kunnen krijgen. Voor een niet-jaarrond kweker leveren we een heel goede kwaliteit.”

Wat houd je bezig in de tuinbouw?

„Ik vind het erg lastig om goed personeel te vinden. Goede werknemers bepalen je kwaliteit. Mensen die ik drie jaar geleden wegstuurde zijn vandaag mijn beste werknemers. Daarnaast zijn er mensen waarover ik wel eens twijfel of ik ze moet laten werken, maar we hebben de handjes gewoon nodig. Dat is het nadeel van twee teelten, anders zou ik een groot deel van de werkzaamheden kunnen automatiseren. Uiteindelijk lukt het om genoeg mensen te krijgen, maar ik vind dat ik er zelf te veel om heen moet dansen om het gewenste niveau te halen.”

En wat doe je als je niet werkt?

„Dan werk ik nog. Nee, in mijn vrije tijd voetbal ik in een vriendenteam: F.C. ’s-Gravenzande 4. Dat doe ik graag. Ik ben ook nog jong en vind het ook nog fijn om een terrasje te pakken en biertjes te drinken of een hapje te eten.”

Nog wilde plannen de komende jaren?

„Momenteel hebben we niet heel grote toekomstplannen. We hebben er niet zo lang geleden een tuintje in Monster gekocht. Eerst maar eens kijken hoe lang mijn vader blijft doorwerken. Daarna ga ik alleen verder. Misschien is samenwerken en dan groter groeien een optie. Grappig is dat we in celosia een van de grootsten zijn. Bij chrysant zitten we in de middenmoot. Mijn hart ligt meer bij chrysant dan bij celosia. Over de chrysantteelt is veel bekend. Bij celosia is het altijd een verrassing. Soms groeit-ie naar links en soms groeit-ie naar rechts en dan weten we niet hoe dat komt. Dat maakt celosia ook weer uitdagend.”

Philip Bos

Leeftijd 28 jaar

Teelt celosia en chrysant

Plaats ’s-Gravenzande en Monster

Oppervlakte 4ha

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties