Piek MIA/Vamil-steun kassen vóór exit PlanetProof

  In 2020 heeft de glastuinbouw fors meer investeringen in kas of apparatuur gemeld voor de MIA/Vamil-regeling.

  Daarmee speelde de sector in op aanscherping van de fiscale verduurzamingsregeling. Voor dit jaar is het niveau aangescherpt en zijn technieken bedoeld voor milieuvriendelijk telen volgens PlanetProof geschrapt.

  Zo is de categorie ‘Kas voor milieuvriendelijke productie volgens ‘On the way to PlanetProof” geschrapt omdat voldoende marktintroductie gehaald is, oftewel gangbaar geworden is. Dit betekent dat hiervoor in 2020 voor het laatst aanvragen konden worden gedaan.

  151 aanvragen

  Telers hebben daar op ingespeeld, zo blijkt uit de jaarcijfers. Voor deze categorie ‘Kas voor milieuvriendelijke productie volgens On the way to PlanetProof’ kwam met 151 aanvragen het dubbele aantal binnen als in 2019. Het ging om een totale investeringssom van € 34,3 miljoen tegen € 13,4 miljoen in 2019.

  Verdriedubbeling

  Ook voor de investeringscategorie ‘Groen Label Kas voor biologische teelt of PlanetProof’ is dit jaar het niveau PlanetProof geschrapt. Het aantal aanvragen in 2020 verdriedubbelde naar 189. De investeringswaarde verdubbelde naar € 143,9 miljoen.

  De aanscherping betekent ook dat de categorie ‘productie van gewassen in een gebouw volgens PlanetProof’ vervalt. Ook daar was sprake van een twee keer zo hoog aantal aanvragen ter waarde van € 6,3 miljoen.

  Klimaatcel

  Een nieuwe categorie was de ‘Klimaatcel voor gewasteelt’ in 2020. Daarvoor werd in 8 aanvragen met een totale investeringswaarde van € 1,4 miljoen een fiscaal voordeel toegekend.

  Op de site van RVO vindt u het uitgebreide jaarverslag. Hieronder een onderdeel daaruit, de budgetverdeling binnen thema Voedselvoorziening en landbouwproductie

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties