Pilot met drones tegen Turkse mot in gerbera en chrysant

Het onderzoek naar de bestrijding van Turkse mot met kleine drones gaat een nieuwe fase in. In het World Horti Center start in juni een pilot, waarin de drones van PATS Indoor Drone Solutions tien weken worden getest in een proefkas met gerbera’s. De pilot wordt deels gefinancierd uit de IPC-regeling. Bij het onderzoek zijn verder Demokwekerij Westland, Inno-Agro en de gewascoöperaties Gerbera en Chrysant betrokken.

In de zomer van 2018 is PATS begonnen met een kleine proefopstelling bij gerberakwekerij Holstein Flowers in De Lier. De eerste resultaten hiervan waren positief, waarna een groep  telers geïnteresseerd raakte. „Doelstelling van de nieuwe pilot is niet alleen om de effectiviteit te meten, maar ook om de technologie te verbeteren”, zegt Sjoerd Tijmons, een van de oprichters van PATS. „De drones krijgen specifiek vlieggedrag aangeleerd die overeenkomt met het behendige vlieggedrag van de Turkse mot.”

„Het streven is om de bestrijding van bijvoorbeeld Turkse mot volledig uit te voeren met behulp van ons systeem, juist door de preventieve aanpak die wij hanteren”, zegt mede-oprichter Bram Tijmons. „Onze oplossing conflicteert niet met de biologische bestrijding van andere plagen door een gerichte bestrijding van de mot zelf.”

Als de pilot succesvol verloopt, hebben de partijen de intentie om het project op te schalen naar de praktijk. Meer duidelijkheid hierover wordt in augustus van dit jaar verwacht.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties