Pioen als laatste stukje van tuinbouwcarrière

Twee jaar geleden besloot Hans van der Knaap voor het laatst van teelt te wisselen. Hij koos voor pioen. “Mijn ketel was verouderd, en ik had geen zin meer in allerlei kosten. Een energiescherm kost ook veel onderhoud. Ik zocht een teelt waarin dat niet meer nodig was.” In 2018 plantte hij de pioenwortels, nog samen met zijn vrouw Mariëlle, en hun drie kinderen. Een jaar later, in mei 2019, overleed zijn vrouw. “Ze kon het leven niet aan.”

Symboliek
Van der Knaap kijkt met een warm gevoel terug op zijn vrouw Mariëlle, en praat vol trots over haar. Hij loopt naar de Binnentuin, en laat een gemozaïekte tafel zien die gemaakt is door zijn zwagers en een paar vrienden, waarin allerlei symboliek te zien is rond zijn vrouw. De tuin, de beelden die erin staan, het hondje dat ze hebben. De Binnentuin fungeerde eerst als privetuin in de kas.

Trouwplek
Omdat het slecht weer was belde een bevriende fotograaf belde dat hij geen plek had om een bruidspaar te fotograferen. “Dat was het eerste bruidspaar dat langskwam. Inmiddels zijn er honderden geweest. Mariëlle heeft ervoor gezorgd dat het huis der gemeenten werd, waardoor het een officiële trouwplek werd. Zij was heel actief om het de bruidsparen naar hun zin te maken. Deze plek was een soort heilige plek voor haar.”

Lees het hele verhaal van Hans van der Knaap in onze digitale editie (alleen voor digitale abonnees).

De Binnentuin: de plek waar veel bruidsparen getrouwd zijn in de afgelopen 8 jaar

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties