PlanetProof veel populairder bij groente- dan sierteler

Op 39% van het totale glasareaal met groenten en fruit worden gewassen geteeld volgens de normen van PlanetProof. Tegen 4% op het glasareaal met sierteeltproducten. Alleen het areaal met ’Planetproof bollen’ scoort met 2% lager. In akkerbouwgewassen varieert het percentage van 9% bij uien tot 49% bij vollegrondsgroenten en kruiden.

Voor sierteelt onder glas waren in oktober 2019 23 bedrijven die het keurmerk voerden, voornamelijk potplantenbedrijven. Vijf broeiers voornamelijk met tulpen, een rozen- en alstroemeriakweker voeren het label. Enkele potplanten met het label zijn: campanula, celosia, chrysanten, cyclamen, dahlia’s, digitalis, fuchsia’s, geraniums, helianthus, hibiscus, kalanchoë, lewisia, lisianthus, orchideeën/phalaenopsis, pelargonium senecio/lanpranthus, succulenten en vriesea’s. Verder zijn er circa 10 gecertificeerde telers voor bloembollen en 4 voor bolbloemen. Ook zijn er bijna 40 gecertificeerde telers van vaste planten en bomen goed voor 10% van het gehele areaal in Nederland.

Verkrijgbaarheid

Het keurmerk On the way to PlanetProof is steeds meer zichtbaar in de schappen van de supermarkten. Er wordt een ruim assortiment aardappelen, groenten, fruit, zuivel en eieren als verpakt product aangeboden met het logo On the way to PlanetProof.

Voor de verkoop van onverpakte producten is de retail gebonden aan strenge regels. Om deze ‘losse’ producten te mogen aanbieden als On the way to PlanetProof moeten ook supermarkten hiervoor het certificaat behalen. Daarmee wordt geborgd dat een consument ook werkelijk een On the way to PlanetProof product koopt. Onlangs heeft Aldi als eerste grote supermarkt in Nederland dit certificaat behaald en kan nu dus alle aardappelen, groenten en fruit – los en onverpakt – als On the way to PlanetProof aanbieden. Eerder al was alleen de winkelketen Marqt hiervoor gecertificeerd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties