Plantenpaspoortplicht sierpeper per 1 november

Vanaf 1 november is Capsicum annuum plantenpaspoortplichtig. Hier valt naast paprika en tomaat ook peper onder. Dit allemaal omdat het Tomato Brown Rugose Virus (ToBRFV) vanaf 1 november 2019 de quarantainestatus krijgt.

De Europese Commissie heeft noodmaatregelen opgesteld om de introductie in en verspreiding binnen de Europese Unie van het ToBRFV te voorkomen. Dit virus krijgt met ingang van 1 november de quarantainestatus. Er gelden dan voor tomaat, paprika en peper maatregelen voor zaden en jonge planten en teelt van vruchten voor consumptie. De noodmaatregelen gelden tot 31 maart 2022 en blijven ook na 14 december 2019 gewoon bestaan.

Zaad van tomaat is al lange tijd plantenpaspoortplichtig. Net als jonge planten van tomaat en paprika. Nieuw is de plantenpaspoortplicht voor Capsicum annuum. Eisen die aan de zaden gesteld worden zijn een veldinspectie op de planten waarop het zaad geproduceerd wordt en een toetsing van de zaden. Beide inspecties worden gedaan om aan te tonen dat in het zaad geen ToBRFV zit.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties