Plantion in de plus na drie dramatische coronaweken

De eerste weken van de coronacrisis verliepen dramatisch bij Plantion. Inmiddels is de achterstand ingelopen en plust de omzet van de veiling ten opzichte van vorig jaar.

De teller stond gisteravond op 56,8 miljoen euro, schetste commercieel directeur Guus van Logtestijn op de algemene ledenvergadering (alv). Hij deed dit in de afmijnzaal ten overstaan van 30 leden. Dertig anderen keken via Zoom op afstand mee. Vorig jaar realiseerde de veiling in Ede over dezelfde periode 56,2 miljoen euro.

Veel doordraai

Nadat premier Mark Rutte op donderdag 12 maart op een persconferentie de eerste coronamaatregelen aankondigde, kende Plantion een dramatische vrijdag 13 en maandag 16 maart. Dit kwam ook doordat in Duitsland deuren van bloemenwinkels en tuincentra dichtgingen. Van Logtestijn: „Iedereen kent de beelden van tv, sociale media en kranten. Er was heel veel doordraai.”

Behalve de klok werd ook de bemiddeling geraakt. Ze lag bijna drie weken stil. Daarna begon de bemiddeling weer te lopen doordat de bouwmarkten in Duitsland weer open gingen. Door het mooie weer en door de groei op de Nederlandse markt heeft Plantion de omzetschade door corona weten te repareren. De omzet staat half juni 0,85% hoger dan vorig jaar. Dit komt met name door een groei van de klokomzet van 4,4%.

Algemeen directeur Peter Bakker was gisteravond in de afmijnzaal en via Zoom te bewonderen tijdens de alv van Plantion.

Bemiddeling staat op -2,1%, maar Van Logtestijn is ervan overtuigd dat die achterstand nog wordt ingehaald. Het Groencentrum loopt ruim 3% achter. De commercieel directeur noemde dit heel goed. Vorig jaar deed het Groencentrum het namelijk extreem goed. In 2018 gingen veel planten dood door de droogte en de buxusmot. Hierdoor deden consumenten veel vervangingsaankopen.

Capaciteitsgrenzen

Vanaf 12 maart nam Plantion de nodige hygiënemaatregelen in de afmijnzaal. Kopers zitten op minimaal 1,5 meter van elkaar en worden gescheiden door plexiglas. Van de 400 stoelen zijn er 200 bezet. Actieve kopers krijgen voorrang. Voor alle kopers stelde Plantion Kopen Op Afstand (KOA) open. Hierbij liep ze wel tegen capaciteitsgrenzen aan. De veiling zag zich genoodzaakt de implementatie van nieuwe software voor KOA uit te stellen. Plantion stelde bovendien Klokvoorverkoop verder open.

Algemeen directeur Peter Bakker verwacht dat de maatregelen ten gevolge van corona een langdurige kwestie kunnen worden. „Dat zal zeker tot het voorjaar van 2021 gaan duren. Daarna kunnen we terugschakelen, maar dan zal er eerst een vaccin moeten zijn.”

Vorig jaar groeide de omzet van Plantion met 3,3% naar €102,3 miljoen. De klokomzet (46,5 miljoen euro) bleef stabiel, bemiddeling ( 52,5 miljoen euro), Groencentrum (2,2 miljoen en Plantion Digitale Marktplaats (1,1 miljoen euro) groeiden. Snijbloemen leverden 48,8 miljoen op, kamerplanten 30 miljoen en tuinplanten 23,5 miljoen.

Lees hier meer over Plantion.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties